Ingezonden persbericht


EMBARGO Tot donderdag 28 oktober 2004, 15.30 uur

Persbericht

HEEMTUIN DE REIGERSBEK UIT HOOGWOUD WINT EUR 15.000

Heemtuin De Reigersbek uit Hoogkarspel is winnaar van de projectenwedstrijd 'Aan elkaar Knopen' van Landschap Noord-Holland. Met hun project, waarin zij samen met buurtbewoners 'natuurlinten' (natuurvriendelijke oevers) willen aanleggen aan de rand van Hoogkarspel-Noord, hebben zij EUR 15.000 gewonnen. Op donderdag 28 oktober wordt dit bedrag door Gedeputeerde Moens symbolisch aan Joka van Gosliga van De Reigersbek overhandigd. De wedstrijd is georganiseerd door Landschap Noord-Holland om de natuur in de rand van stad en platteland een extra zetje in de rug geven. Een deskundige jury koos het winnende project uit drie nominaties.

Iedereen die zich met stadsrandnatuur bezig houdt en ideeën heeft om het groen in de stadsomgeving meer kansen te geven kon meedoen en een plan indienen. Er kwamen 15 inzendingen binnen, waarvan de jury er drie heeft genomineerd. Behalve De Reigersbek werden werkgroep Ratteneiland IVN Twiske uit Landsmeer en Heemtuinvereniging Heimanshof uit Hoofddorp genomineerd.

Het werd uiteindelijk een nek-aan-nekrace tussen de twee heemtuinen. Hun plannen waren allebei zeer professioneel van opzet. Verschillend was de wijze waarop beide tuinen hun doel wilden bereiken. Heimanshof koos voor een conventionele weg, terwijl de Reigersbek kiest voor een verrassend creatieve oplossing. Het is vooral die aanpak die de jury heeft doen besluiten om De Reigersbek uit te roepen tot de winnaar van de projectenwedstrijd. "Het positief en overtuigend aan de slag gaan, is een voorbeeld voor elke wijk in Nederland. Hoogkarspel wint, maar de grootste winnaar is, dankzij ieders inzet, het landschap", concludeerde de jury eenstemmig.

De projectenwedstrijd krijgt financiële ondersteuning van het Ministerie van LNV en de Nationale Postcode Loterij en sluit aan op de estafette 'Aan Elkaar Knopen', waarin 15 vrijwilligersgroepen samen met Landschap Noord-Holland in mei allerlei activiteiten in de stadsrandnatuur op touw hebben gezet.

In de jury zaten: Nico Jonker, vertegenwoordiger van de provincie Noord-Holland, Mieke van Heuven, directeur Landschapsbeheer Nederland, Lambert Quant, voormalig voorzitter Noord-Hollands Landschap, Jaap Sluis, vertegenwoordiger bedrijfsleven en ambassadeur Landschap Noord-Holland en tenslotte Jan Manderfeld, directeur Landschap Noord-Holland.

///////////////////////