Gemeente Eindhoven

Persbericht: 27 oktober 2004, no. 255

Architecten geselecteerd voor ontwerpstudie International School Eindhoven

Vijf architecten zijn uitgenodigd om een ontwerpstudie te maken voor de nieuwe International School Eindhoven. Het is de bedoeling dat die school wordt gevestigd in de monumentale panden van de Constant Rebecque Kazerne te Eindhoven. Behalve onderwijs moet de nieuwe internationale school ook kinderopvang en buitenschoolse activiteiten gaan bieden. Bovendien moet het een ontmoetingsplek worden voor de internationale gemeenschap in de regio.
De architecten zijn door een selectiecommissie uitgekozen uit ruim dertig architectenbureaus, waaronder een aantal buitenlandse. De ontwerpstudies zullen begin december 2004 tot een definitieve keuze voor een architect moeten leiden.

De architectenbureaus werden volgens de richtlijnen van de Europese aanbestedingsregels beoordeeld door een speciaal samengestelde selectiecommissie. Deze commissie bestond uit de directies van de huidige internationale schoolafdelingen, een stedenbouwkundige van de gemeente Eindhoven en een adviserend bouwadviesbureau. Bij de inhoudelijke beoordeling werd met name gekeken of de architecten het specifieke karakter van de te realiseren International School Eindhoven en het verschil met een gewone school goed konden plaatsen.

De International School Eindhoven moet een excellente internationale school worden voor kinderen van 2 tot en met 18 jaar die ook veel buitenschoolse activiteiten verzorgt (sport, cultuur enz.) Verder moet de school ook een ontmoetingsplaats zijn voor de internationale gemeenschap in de regio.
De architecten dienen verder rekening te houden met een heel specifieke locatie, namelijk een monumentaal gebouwencomplex uit de dertiger jaren, en een ruim terreinoppervlak tussen de drie en zes hectare.

De te realiseren International School Eindhoven moet medio 2008 haar deuren openen en zal ook de huidige schoolafdelingen voor internationaal onderwijs en een afdeling voor Engelstalige kinderopvang omvatten.

De geselecteerde architectenbureaus zijn:

- Van Aken architectuur en stedenbouw, Eindhoven,
- Atelier Pro, Den Haag,

- Duijsens & Meyer Vol, Maastricht,

- Herman Hertzberger, Amsterdam,

- Alberts en Van Huut, Amsterdam.

© 2004 Gemeente Eindhoven