Politie Friesland

Politieberichten 27/10 13.00 uur t/m 28/10 07.00 uur

Fryslân 28-10-2004 - Voor informatie kunt u tijdens kantoordagen van 07.00 t/m 15.00 uur terecht bij Bureau Communicatie via telefoonnummer 0900-8844.

Leeuwarden: aantreffen hennepplantage

Op woensdag om 11.15 uur heeft de politie in een woning aan de Aakstraat een hennepplantage aangetroffen. In totaal heeft de politie 76 planten en de bijbehorende apparatuur inbeslaggenomen. De bewoner van het pand werd niet thuis aangetroffen. Hij zal nog gehoord worden door de politie.

Sneek: openlijke geweldpleging, aanhouding verdachten

Op woensdag om 14.45 uur kreeg de politie een melding dat een aantal personen ruzie had gehad in de Almastraat. Onderzoek door de politie wees uit dat een persoon, een 14-jarige inwoner uit de gemeente Littenseradeel, mishandeld was. Hij was door een groepje jongeren geslagen en geschopt. De politie heeft daarop een 19-jarige inwoner uit Leeuwarden en een 16-jarige inwoner uit Harlingen aangehouden voor mishandeling. Een van beide verdachten had een aantal wikkels harddrugs bij zich, die zijn door de politie in beslag genomen.

Leeuwarden: winkeldiefstal

Op woensdag om 14.50 uur heeft de politie op de Nieuweweg een verdachte van winkeldiefstal aangehouden. De politie zag dat de 33-jarige verdachte uit Leeuwarden cosmetica-artikelen toonde aan een voorbijganger. De goederen bleken te zijn gestolen bij een supermarkt aan de Schrans. De goederen zijn in beslaggenomen en de verdachte is voor verhoor naar het politiebureau meegenomen.

Noardburgum: illegaal vuil storten

Op woendag om 16.00 uur heeft de politie een 27-jarige inwoner uit Twijzelerheide bekeurd omdat hij afval (coniferen afval en kunststof schroten) had gestort aan de Kuikhornstervaart. Een oplettende getuige had de verdachte staande gehouden, maar die was er met zijn auto vandoor gegaan. De politie trof de verdachte bij zijn woning aan waar hij op zijn gedrag is aangesproken.

Wirdum: snelheidsovertreding

Op woensdag om 21.20 uur heeft de politie op de A32 een 20-jarige automobilist uit Britsum staande gehouden. De man reed met een snelheid van 135 kilometer per uur over de kruising. De politie heeft het rijbewijs van de automobilist ingevorderd.

Leeuwarden: verlaten plaats ongeval, aanhouding verdachte

Op woensdag om 22.00 uur is een 37-jarige automobilist uit Leeuwarden op de Schrans tegen een auto aangereden, vervolgens is hij er lopend vandoor gegaan zonder de aanrijding te melden. De politie deed onderzoek in de omgeving en kon de 37-jarige verdachte aanhouden. Onderzoek wees uit dat hij met zijn auto de aanrijding had veroorzaakt. Van de auto die aangereden was, is de linkerachteras afgebroken en ook zitten er deuken in de auto. De eigenares van de auto is een 33-jarige inwoonster uit Hilaard.

Harlingen: eenzijdige aanrijding onder invloed

Een 45-jarige automobilist uit Kimswerd heeft donderdag omstreeks 00.20 uur een eenzijdig ongeval veroorzaakt op het Havenplein. De man had gedronken. Toen de politie na een melding van een uit de bocht gevlogen auto ter plaatse kwam, trof ze een beschadigde auto zonder bestuurder aan. Op grond van een getuigenverklaring werd de bestuurder in een horecagelegenheid aan de Grote Bredeplaats aangetroffen. Aangezien vastgesteld werd dat de man had gedronken, werd hij aangehouden. Op het bureau weigerde de man een blaasproef af te leggen en gedroeg hij zich zeer recalcitrant, waarna hij werd overgebracht naar Leeuwarden. Daar volharde hij in zijn weigering van een blaasproef en wilde hij ook geen bloedproef afleggen. Ook wilde hij zijn naam niet noemen. De man werd ingesloten, nadat hij ook nog een politiebeambte had beledigd. De man zal een aantal zaken ten laste worden gelegd, te weten verlaten plaats ongeval, rijden onder invloed, weigeren ademanalyse en bloedproef, verzet, belediging en weigeren geven van identiteit. Verder werd zijn rijbewijs ingevorderd en de auto in beslag genomen.

Leeuwarden: straatroof, aanhouding verdachte

Op donderdag om 03.45 uur sprak een 20-jarige vrouw uit Leeuwarden de politie op het Reigerplein aan. Ze vertelde net te zijn beroofd van haar portemonnee door een man. De politie deed samen met de vrouw een zoekslag in de omgeving en kon op basis van het signalement de verdachte op de Nieuweweg aanhouden. De verdachte bleek de portemonnee met daarin het geld van de vrouw op de grond te hebben gegooid. De verdachte is ingesloten op het politiebureau.

Franeker: inbraak bedrijf

Op woensdag tussen 20.00 en 23.00 uur is er ingebroken bij een bedrijf aan de Hertog van Saxenlaan. Men is via een raam het pand binnengekomen. Er is een laptop, een mobiele telefoon en een geldbedrag weggenomen. Een 44-jarige inwoner uit Duitsland heeft aangifte gedaan.

Fryslân: rijden onder invloed

De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed (achtereenvolgens tijd en plaats van controle, de verdachte, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden):
Heerenveen, Rottumerweg, donderdag 00.45 uur, 50-jarige automobilist uit Heerenveen, 355 ugl, rijverbod van drie uren.

Drachten, Raadhuisplein, donderdag 01.15 uur, 23-jarige automobilist uit de gemeente Smallingerland, 330 ugl, rijverbod van drie uren.

Zwaagwesteinde, Verlengde Stationsstraat, donderdag 01.30 uur, 33-jarige automobilist uit Damwoude, 375 ugl, rijverbod van drie uren.