Ingezonden persbericht

Huisartsen nog steeds overladen met kado's

Huisartsen laten zich nog steeds verwennen door de farmaceutische industrie

BREDA, 20041028 -- De Aktiegroep Burgerbelangen te Breda vraagt de minister van VWS, J. Hoogervorst opheldering over wantoestanden in de medische sector.


Uit een onderzoek, dat door de DGV (Nederlands Instituut voor verantwoord medicijngebruik) is uitgevoerd, blijkt dat artsenbezoekers van de farmaceutische industrie, nog steeds massaal cadeaus aan de huisartsen geven, tijdens hun bezoeken.

Ze krijgen kregen meer draadloze toetsenborden en muizen, stoelen voor de wachtkamer, wijn, cholade, speelgoed, klokken, concertkaartjes, schroevendraaiers, onderwatercamera's, kofferbarbecues, horloges, koekboeken, thermoskannen, transistorradio's, strandmatten en een uitnodiging voor een dagje Utrecht.

Het onderzoek van de DGV is uitgevoerd onder 53 huisartsen, die van elk bezoek door een vertegenwoordiger van de industrie een schriftelijk verslag maakten.

In een telefoongesprek van hedenmorgen met mw. Uitendenboorgaard van de Landelijke Huisartsen Vereniging, deelde laatstgenoemde mede: " Er zijn in Nederland ongeveer 9.000 huisartsen werkzaam. "

Het DGV constateert dat de regels rond de relatiegeschenken destijds waren aangescherpt, niets heeft uitgehaald.

De Aktiegroep Burgerbelangen is tevens van mening, dat het verstrekken van ' massale cadeaus ' de medicijnen voor de patiënten, cq zorgverzekeraars. onnodig extra financieel belasten.

Zij vraagt tevens de minister het daarheen te leiden dat ter zake een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld.




Ingezonden persbericht