Ingezonden persbericht


Persbericht, 28 oktober 2004

Homo floresiensis: Oud 'familielid' erbij

We hebben er weer een 'familielid' bij! Wetenschappers hebben op het Indonesische eiland Flores de resten van een tot nu toe nog onbekende mensensoort ontdekt. De ontdekking, die vandaag in het wetenschappelijk tijdschrift 'Nature' verscheen en in het Nederlands te lezen is op de populair-wetenschappelijke website Kennislink.nl, heeft een ware schokgolf veroorzaakt in de paleoantropologie (de studie naar de oorsprong van de mens).

De gevonden resten van de 'Floresmens' (Homo floresiensis) bleken opvallend 'jong': slechts tussen de 18.000 en 13.000 jaar oud. Dat betekent dat de 'Floresmens' tegelijkertijd met onze directe voorouder, de Homo sapiens, op aarde moet hebben rondgelopen.

Geen dommertje

Het meest in het oog springende verschil tussen de 'Floresmens' (die van de Homo erectus afstamt) en onze voorouder is wel het lengteverschil. Met een lengte van een meter viel deze dwerg in het niet naast de 'reusachtige' Homo sapiens. Ondanks het feit dat onze evolutionaire achterneef een kleinere schedelinhoud had (380 cc, ongeveer het formaat van een grapefruit), was het beslist geen dommertje. Zo blijkt dat de kleine mensjes stenen werktuigen gebruikten en vuur konden maken om hun eten op te kunnen koken. Verder hielden ze er georganiseerde jachttechnieken op na. En daarvoor moeten ze, volgens onderzoeksleider Robert Morwood, wel degelijk de beschikking hebben gehad over een eigen taal.

DNA-onderzoek

Het allermooiste van deze vondst is dat ze nog zo 'jong' is. Dat maakt het misschien wel mogelijk om DNA-resten uit de gevonden skeletten te halen. Dat is bij de Europese Neanderthaler immers ook gelukt. Door de DNA-monsters met elkaar te vergelijken, kunnen we dan de verwantschap tussen de verschillende mensachtigen en hun verspreidingspatroon over de aarde in kaart brengen. En met een beetje geluk is er binnenkort dan misschien weer een 'missing link' in onze eigen stamboom ingevuld!

----

Noot (