Gemeente Dordrecht


---

Beschilderde schoen van geitenleer

Vincent Brinkhof
Het geitenlederen schoentje, dat deze maand in de Centrale Bibliotheek staat tentoongesteld, vertoont een unieke beschildering. Goudgele en rode lijnen, stippen en Franse lelies zijn aangebracht ter decoratie. De in 1995 aan de Kop van de Wijnstraat gevonden schoen dateert uit de 14e eeuw.

Schoeisel is ontstaan uit de behoefte om de voet te beschermen. Toen de schoenmaker eenmaal de vaardigheid beheerste om een schoen te maken, ontstond de behoefte tot het versieren. Sieraden, borduursels, inkervingen en uitsnijdingen waren de meest toegepaste versiertechnieken. Een enkele keer werd een schoen beschilderd. In Nederland zijn in totaal vijf beschilderde schoenen gevonden: vier in Dordrecht en één in Huissen.

Het Dordts Archeologisch Centrum verrast iedere maand een groot publiek met een andere, bijzondere archeologische vondst: het `Kunststukje van de week'. Dit kunststukje is te vinden in de Centrale Bibliotheek, Groenmarkt 153. De bibliotheek is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 12.00 uur - 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur
- 13.00 uur.

Geïnteresseerden kunnen meer informatie over het `Kunststukje van de week' en andere archeologische vondsten vinden op www.dordrecht.nl/archeologie.