Gemeente Leiden

Geen Boommarktgarage, wel een Morspoortgarage

Bouw geen dure, kleine parkeergarage aan de Boommarkt, maar wel een betaalbare, grote garage tegenover de Morspoort. Daarmee kan het Aalmarktproject doorgang vinden zonder een grotere financiële bijdrage van de gemeente, en wordt de binnenstad vanaf de westkant beter bereikbaar. Dat stellen Burgemeester en Wethouders binnenkort voor aan de gemeenteraad.

Een ondergrondse parkeergarage tussen Boommarkt en Breestraat maakte sinds 1998 deel uit van het Aalmarktproject. Dit centrumproject moet de binnenstad van Leiden een economische en culturele injectie geven. Uit berekeningen is gebleken dat de kosten van het plan, dat in 2003 door de gemeenteraad is vastgesteld, hoger komen te liggen dan in 2001 werd aangenomen bij een vorig plan. De bouwkosten en de rentelasten worden bijvoorbeeld nu hoger ingeschat dan destijds. B en W vinden het niet verantwoord dat de gemeente veel meer geld steekt in het project dan in 2001 was overeengekomen. Er zijn immers nog veel andere noden in de stad.

Boommarktgarage duurder

Vooral de drielagen-diepe Boommarktgarage in de slappe bodem blijkt na gedetailleerde berekening veel duurder uit te vallen. De sloopkosten van het voormalige gebouw van het Hoogheemraadschap van Rijnland, inclusief de kelder en funderingen, en het verleggen van de vele telefoonkabels in de grond van de Boommarkt zijn hoger berekend. De Boommarktgarage (maximaal 250 bezoekersplaatsen en 100 bewonersplaatsen) had vooral tot doel om investeerders naar het Aalmarktproject te lokken, die gebaat zijn bij een goede bereikbaarheid. Nu er sinds kort zekerheid is ontstaan over de komst van de lightrail, de RijnGouweLijn, die dagelijks 2400 extra bezoekers naar de binnenstad zal brengen, biedt dat ook zekerheid over een betere bereikbaarheid van de te realiseren winkels in het Aalmarktgebied. Het voorstel is nu om onder het te slopen gebouw van Rijnland één laag met ca. 90 parkeerplaatsen te realiseren, die verkocht worden aan bewoners. Hierbij kunnen de kelder en fundering van het Rijnlandgebouw worden hergebruikt. Bovengronds zijn 33 woningen, 16 studentenunits, een postkantoor en een nieuwe huisvesting van het LVC gepland.

Morspoortterrein

Toch wordt de behoefte aan meer parkeergelegenheid aan de westkant van de binnenstad onderkend. Daarom hebben B en W laten onderzoeken of op het terrein aan de Morssingel, waar nu een parkeerterrein met 80 plaatsen ligt, gelijktijdig met de uitvoering van het Aalmarktproject (2006 - 2009), een parkeergarage van minimaal 500 parkeerplaatsen gerealiseerd kan worden. Nu de belastingdienst naar betere huisvesting zoekt, openen zich perspectieven voor de stedelijke ontwikkeling van een flinke zone langs Morssingel en Stationsplein, al of niet in gedeelten uit te voeren. Een grote parkeergarage, grotendeels ondergronds en aan het zicht onttrokken, kan onderdeel uitmaken van die ontwikkeling. De aanlooproute naar het centrum door de Morspoort en de Morsstraat is aantrekkelijk. Bovendien kunnen bezoekers van de te bouwen bioscopen en discotheek langs het spoor (zg. trafolocatie), en van de musea Volkenkunde en Naturalis gebruikmaken van de garage. Langs de Morssingel wordt aan de bouw van woningen gedacht. Er is ook ruimte voor winkel- en kantoorfuncties. Op deze manier verwachten B en W dat de ontwikkeling financieel mogelijk wordt gemaakt. Met de vestiging van enkele grote winkels kan Leiden winnen aan koopkracht, terwijl de kans dat de bezoekers van die winkels ook de binnenstad bezoeken groot is. Hiernaar zal onderzoek worden verricht.

De kandidaat-projectontwikkelaar voor het Aalmarktproject, MAB B.V., heeft ingestemd met het voorstel van B en W. Zij zien de RijnGouweLijn en een Morspoortgarage als voldoende compensatie voor het laten vervallen van de Boommarktgarage. Burgemeester en Wethouders zullen begin november een sluitende grondexploitatie voor het Aalmarktproject aan de gemeenteraad aanbieden.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Karin Borst, afdeling Communicatie van de dienst Bouwen en Wonen, tel. 071-516 57 20 / 06-553 277 80.


---- --