Ingezonden persbericht



Persbericht
t.a.v. de onderwijs- en buitenlandredactie

'Genocide kan zo weer gebeuren'
Studenten bezoeken Rwanda

Utrecht, 8 september 2004 - Zes studenten brachten afgelopen maand een bezoek aan Rwanda, waar precies tien jaar geleden een genocide plaats vond die het leven kostte aan 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's. De studenten spraken o.a. met overlevenden van de genocide, met de moordenaars, met verschillende organisaties en met de Nederlandse ambassadeur ter plaatse. Zij organiseren een studentencongres dat op 29 en 30 oktober plaatsvindt in het Academiegebouw van de Universiteit van Utrecht.

De studenten (Universiteit van Utrecht, UvA en Universiteit Leiden) vertrokken naar Rwanda om met eigen ogen te zien welke impact de volkerenmoord op de Tutsi's en gematigde Hutu's op het land had. Daarnaast was er aandacht voor de wederopbouw van het land en de Nederlandse ontwikkelingshulp. De reis maakte veel indruk op de studenten. Woordvoerder Floris van Eijk: "Iedereen in het land heeft òf familieleden verloren, òf familieleden in de gevangenis zitten. Veel mensen zijn zwaar getraumatiseerd en hebben maar weinig vertrouwen in de toekomst."

Een bezoek aan het genocide-monument in de provincieplaats Gikongoro, waar de lijken in klaslokalen lagen opgebaard, maakte erg veel indruk. Van Eijk: "Het was confronterend om de lijken te zien van de Tutsi's die daar waren afgeslacht. Toch vonden de overlevenden van de genocide het juist noodzakelijk dat we de lijken onder ogen zagen. 'Dit is het bewijs', zeggen ze, 'Iedereen moet weten wat hier is gebeurd.'" Reisgenoot Bas Gadiot: "Tegelijkertijd was het beangstigend om te merken dat de sfeer van genocide weer helemaal terug is in Rwanda. Het probleem is nog lang niet opgelost. De mensen zijn bang."

Het congres in Utrecht, dat de studenten in samenwerking met het Utrechtse Centrum voor Conflict Studies organiseren, moet de deelnemers bewust maken van de processen die tot genocide kunnen leiden. Van Eijk: "Wat in Rwanda plaatsvond was geen eeuwenoude stammenstrijd. De genocide was het gevolg van listige manipulatie door een misdadig regime. We hopen de studenten die deelnemen aan ons congres meer inzicht te geven in de dynamiek van genocide. Mochten ze ooit in de politiek belanden, dan hopen we dat ze op een verantwoordelijke manier optreden als er ergens genocide dreigt."

Studenten kunnen zich nog voor het congres aanmelden via http://www.gtifoundation.org/conferentie%20domain/



Ingezonden persbericht