Ingezonden persbericht

LIONSCLUB NIJMEGEN KEIZER KARELSTAD

PERSBERICHT

Zesde editie Nimweegs Dictee komt eraan

Op vrijdagavond 29 oktober 2004 zullen een kleine 200 gasten hun kennis van het Nimweegs kunnen toetsen. Dan zal in de vernieuwde Raadzaal van het Nijmeegse stadhuis voor de zesde keer het Nimweegs Dictee gehouden worden. Lionsclub Nijmegen Keizer Karelstad staat voor de organisatie van het dictee.

Streektalen en dialecten staan weer volop in de belangstelling. Op straat hoor je ze steeds minder, maar de aandacht er voor lijkt navenant toe te nemen.
Het Nimweegs Dictee is daar een voorbeeld van. Eigenlijk is het geen echt dictee. Meer een vertaaloefening. In een smeuïge Nimweegse tekst staan zo'n 25 begrippen die vertaald moeten worden in het ABN. Bron is het boekje "Zeg 't mar op z'n Nimweegs" van Wim Janssen.
In de statige Raadzaal zal er weer gezucht en gesteund worden. Want het Nimweegs is voor bijna niemand meer dagelijkse kost. De ervaring leert dat 20 goede oplossingen al een heel mooie score is. De winnaar neemt de "Graodus van Nimwegen bokaal" voor één jaar mee naar huis.
De avond begint in ontspannen sfeer met een kopje koffie. Maar dan brandt het dictee los. Dit zal gelardeerd worden met wat muzikale en wetenschappelijke intermezzi.
Onder het genot van een hapje en drankje wachten de deelnemers de prijsuitreiking af. Wethouder Geert van Rumund zal de prijzen overhandigen.
De toegangsprijs bedraagt E 12,50 inclusief koffie, hapje en drankje.
Toegangsbuttons zijn verkrijgbaar bij Ruijs Lederwaren, Ziekerstraat 70, Nijmegen en bij Café Goossens, Grote Markt 31a, Nijmegen.
Nadere informatie komt ook beschikbaar op www.nimweegsdictee.nl. Daar zal het dictee op 29 oktober ook elektronisch te maken zijn.
Op 29 september en 7 oktober zijn in twee Nijmeegse bejaardenhuizen opwarmrondes voor de bewoners van resp. Sonnehaert en het Oud-Burgeren Gasthuis. Ook hoopt de organisatie daar nog op nieuwe Nimweegse woorden te stuiten.
Einde bericht.