Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

09-09-2004 http://www.eu2004.nl/
Algemene Zaken en Externe Betrekkingen | Persberichten


---


*Ondertekening Verdrag Europese Grondwet in Rome op 29 oktober 2004

Op vrijdag 29 oktober 2004 zullen regeringsleiders en ministers van Buitenlandse Zaken van 28 Europese landen in Rome het Verdrag ondertekenen dat voorziet in een Europese Grondwet. Het Verdrag wordt ondertekend door de 25 lidstaten van de Europese Unie en Roemenië, Bulgarije en Turkije.

Op 18 juni bereikten de Europese regeringsleiders in Brussel een akkoord over een Europese Grondwet. Na ondertekening van het Verdrag op 29 oktober moeten de lidstaten de Grondwet ratificeren. De verwachting is dat dit proces ongeveer twee jaar in beslag neemt. De Europese Grondwet is een verdrag dat de meeste bestaande verdragen vervangt. De Europese Grondwet bestaat uit vier delen. Het eerste deel omschrijft de Europese Unie en zijn waarden, doelstellingen, bevoegdheden, besluitvormingsprocedures en instellingen. Het tweede deel bevat het hoofdstuk over grondrechten. Het derde deel beschrijft het beleid en het optreden van de Europese Unie. Het vierde en laatste deel bevat de slotbepalingen, waaronder de procedures voor de goedkeuring en een eventuele herziening van de Grondwet.

De ondertekening van het Verdrag vindt plaats in het gebouw Campidoglio, Sala Degli Orazi en Curiazi, dezelfde zaal waar in 1957 het oprichtingsverdrag van de Europese Gemeenschap door de zes oorspronkelijke lidstaten Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, België en Luxemburg werd ondertekend.

Media die zich willen accrediteren voor de ondertekeningsceremonie op 29 oktober 2004 moeten dat doen via de website www.eu2004.nl. Journalisten die zich voor het eerst via deze website accrediteren dienen zich voor deze bijeenkomst te accrediteren voor 17 september 2004. Journalisten die zich al wel via de website hebben opgegeven voor andere bijeenkomsten kunnen zich nog tot 12 oktober accrediteren. Vanwege ruimtegebrek in het Campidoglio zullen er pools ingesteld worden voor de media.

Meer informatie over de algemene accreditatieprocedure kunt u vinden op deze website. Zodra meer informatie beschikbaar is over de ondertekeningsceremonie op 29 oktober kunt u deze ook vinden www.eu2004.nl.

http://www.eu2004.nl/20040909-14411-I