Time : 3:51:33 PM
Date : Monday, October 11, 2004
Sender Name: aide et reclassement asbl

Studienamiddag - Het slachtofferbeleid in alle staten

Studienamiddag voor parlementsleden over het slachtofferbeleid in België - 29.10.2004Georganiseerd door het Nationaal Forum voor Slachtofferbeleid.
Slachtoffers waren lang een vergeten partij in heel de strafrechtspleging. Deze schrijnende vaststelling leidde tot de oprichting van het Nationaal Forum voor Slachtofferbeleid in 1994.

De voorbije 10 jaar werden zowel op wettelijk vlak, als in de hulp- en dienstverlening aan slachtoffers grote stappen gezet. Het is de taak van het Nationaal Forum om blijvend te ijveren voor de positie van het slachtoffer in het strafrecht en in de gerechtelijke procedures.

Ter gelegenheid van haar 10de verjaardag organiseert het Nationaal Forum voor Slachtofferbeleid een studienamiddag voor alle parlementsleden en presenteert zij de publicatie van de 'Actuele Stand van Zaken inzake het Slachtofferbeleid in België'.

Uit deze stand van zaken blijkt dat er moet verder gewerkt worden aan een respectvolle houding t.a.v. slachtoffers en het door hun geleden leed. Dit vraagt naast een goede samenwerking tussen politie, justitie en hulpverlening ook gepaste opleiding voor alle actoren die in contact komen met slachtoffers, zoals politie, magistratuur, advocatuur en medische sector.
De verbetering van de rechtspositie van slachtoffers moet blijvend aandacht krijgen. Slachtoffers hebben nood aan een communicatieve en participatieve Justitie. Slachtoffers moeten, indien ze dit wensen, maximaal betrokken worden bij de rechtsgang en systematisch geïnformeerd worden over hun rechten en alle mogelijke afhandelingvormen. De procedure tot en afhandeling van de Burgerlijke Partijstelling moet vereenvoudigen.

De stand van zaken zal naar aanleiding van de 10de verjaardag van het Nationaal forum voor Slachtofferbeleid voorgesteld worden op een studienamiddag voor parlementariërs in het Huis van de Parlementsleden op 29 oktober 2004.

Praktische info:Voor bijkomende informatie kan u terecht bij: Nederlandstalig:
Mevr. Astrid Rubbens
Stafmedewerker Slachtofferhulp
Steunpunt Algemeen Welzijnswerk
03-340 49 17 of 0497-87 58 46
astrid.rubbens@steunpunt.be