Time : 4:57:24 PM
Date : Thursday, October 14, 2004
Sender Name: Ovam

OVAM :'Het voorzorgsbeginsel - Preventie op basis van bewijs of vermoeden'

Begin dit jaar werd het bericht verspreid dat herbruikbare bekers giftig zouden zijn. Het veroorzaakte flink wat paniek in heel wat gemeenten. In naam van het voorzorgsbeginsel werd zelfs geëist te stoppen met het gebruik van de herbruikbare bekers. Interpellaties volgden in gemeente- en provincieraden, de Vlaamse raad, het parlement en tot in het Europees parlement werden vragen gesteld. De overheid reageerde met het bericht dat er geen reden tot paniek was.

De problematiek van de bisfenol A wordt immers onderzocht en constant opgevolgd door experten. Indien er enig risico was, had men wel ingegrepen. Maar de informatie had wel zijn weg gevonden naar de publieke opinie met alle gevolgen vandien.

Op de studiedag van 29 oktober wil de OVAM even terug gaan naar de grond van de zaak: hoe moet er omgegaan worden met informatie over allerlei gevaarlijke stoffen die steeds frequenter in de media opduiken. En wat met het voorzorgsbeginsel? Wat betekent het? Wanneer kan het worden ingeroepen, wanneer niet en wie beslist daar over?

Op deze studiedag wordt de hele problematiek grondig toegelicht aan de hand van twee cases: bisfenol A en asbest. Communicatiedeskundigen belichten hoe men moet omgegaan met controverses, het beleid van Europa ter zake wordt toegelicht en tenslotte gaan deskundigen uit verschillende stakeholders de dialoog aan.

inschrijvingen:
http://www.ovam.be/jahia/Jahia/op/edit/pid/938