Ingezonden persbericht


EcoMare Symposium Waddenzeebeleid

vrijdag 29 oktober 2004, De Koog, Texel

Een symposium over het Waddenzeebeleid, in verband met het aanstaande kamerdebat (9 november) over het kabinetsbesluit n.a.v. het advies van de Adviesgroep Waddenzeebeleid (AGW of 'Commissie-Meijer'). Doel van het symposium is om de feiten in de belangrijkste dossiers op een rij te zetten. Dit betreft:
1. Gaswinning: er ligt er een 'goudmijn' aan nieuwe data, die nog nauwelijks aan besluitvormers of het grote publiek bekend zijn.
2. Schelpdiervisserij: de afgelopen tijd hebben EVA-II en daarmee samenhangende discussies (bv. rond EU Hof van Justitie) meer inzicht gegeven in de effecten van de kokkelvisserij. De AGW sprak over mogelijke verduurzaming van mossel- en kokkelvisserij. Het kabinet wil beëindiging van de kokkelvisserij. Wat zijn de kansen voor de mosselvisserij? Hoe verhouden inzichten over de effecten van schelpdiervisserij zich tot inzichten over de effecten van bv. gaswinning?
3. Natuurherstel: Wat zijn de prioriteiten? Hoeveel geld is er nodig?
4. Terug- en vooruitblik op 30 jaar waddenbescherming.

U ontmoet de betrokkenen bij de vormgeving van het toekomstige waddenbeleid, d.w.z. bestuurders, kamerleden/politici, experts en NGO's.

logistiek
Het symposium duurt van 10.45 tot 17.30 uur. Er rijden speciale bussen vanaf de veerhaven op Texel naar EcoMare aansluitend op de veerboot die om 9.30 uur van Den Helder vertrekt. Na afloop sluiten de bussen aan op de boot die om 18.00 van Texel vertrekt.

aanmelden
U wordt vriendelijk verzocht u voor 20 oktober aan te melden i.v.m. organisatie. Er wordt een bijdrage gevraagd van 50 euro voor lunch en vervoer, maar omdat u de afgelopen tijd zeer nauw betrokken bent geweest bij de waddendiscussie lijkt het EcoMare gepast u aan te bieden gratis deel te nemen. U kunt zich aanmelden via: daphnal@ecomare.nl of 0222-317741.

Programma Texel, 29 oktober 2004

Opening: Jan Kuiper (EcoMare)
Dagvoorzitter: Roel Cazemier (Raad voor de Wadden) Moderator: Victor Deconinck

10:45 Opening en introductie over knelpunten en oplossingen in het waddenzeebeleid: Roel Cazemier

11:15 Gaswinning: Welke nieuwe data zijn er sinds 1999 en wat leren we daaruit? Kan gaswinning nu wel of niet - met zekerheid - zonder schade? Jaap de Vlas (RIKZ)

12:00 Schelpdiervisserij: Welke activiteiten zijn uit het oogpunt van natuurbescherming toelaatbaar? Samenvatting van wetenschappelijke bevindingen van de laatste jaren, incl. EVA-II: Wim Wolff (RUG)

12:45 Waddenlunch

13:45 Terugblik op 30 jaar waddenbescherming & omgang met wetenschap. Afsluiten met vooruitblik: hoe verder? Leendert Bikker (Waddenvereniging)

14:15 Natuurherstel Waddenzee: wat is er nodig? Jan Jaap de Graeff (Natuurmonumenten)

14:45 Koffie- en theepauze

15:15 Winnen voor de Waddenzee: Roelof Platenkamp (NAM)

15:45 Visie van de schelpdiersector op de Waddenzee: Ton Verbree (PO Mosselen)

16:15 Slotdiscussie o.l.v. Victor Deconinck

17:00 Slotwoord door Roel Cazemier

17:10 Afsluitende borrel

17:30 Vertrek vanaf EcoMare naar boot


---- --