Universiteit van Utrecht

Persbericht Universiteit Utrecht

Utrechts Universiteitsfonds / Alumnibureau

25 oktober 2004

Utrecht Lezingen in de regio 2004

De Europese kenniseconomie: nieuw of oud?

De economische geschiedenis van de wereld valt uiteen in twee delen: voor en na de Industriële Revolutie - de beslissende versnelling in het proces van economische ontwikkeling zo'n tweehonderd jaar geleden. Deze 'revolutie' wordt vaak toegeschreven aan de toepassing van wetenschappelijke kennis op het productieproces. Maar de Europese kenniseconomie die in de 18e eeuw ontstond, had veel oudere wortels. Prof. Jan Luiten van Zanden laat in zijn lezing op 29 oktober zien dat het verhaal over dat moderne begrip kenniseconomie al begint in de Late Middeleeuwen. De lezing is onderdeel van de 'Utrecht Lezingen in de regio 2004'.

Spreker

Prof. Jan Luiten van Zanden (1955) ontving in 2003 de NWO Spinozapremie, de grootste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap voor zijn baanbrekend en inspirerend wetenschappelijk werk. Van Zanden is hoogleraar economische en sociale geschiedenis aan de Universiteit Utrecht Hij is op dit moment de meest vooraanstaande economisch historicus van Nederland, die ook internationaal grote bekendheid en waardering heeft verworven. Dat laatste is voor een vakgebied als geschiedenis een niet geringe prestatie. De belangstelling voor een klein land als Nederland is internationaal niet zeer groot (met uitzondering van de Gouden Eeuw). De publicaties zijn overwegend in de eigen taal en dringen veelal niet door tot in het buitenland. Van Zanden is er echter in geslaagd de hele Nederlandse economische geschiedenis van de 16e tot en met de 20e eeuw succesvol onder de buitenlandse aandacht te brengen.

Vrijdag 29 oktober 2004 om 19.00 uur (ontvangst 18.00 uur)

Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Utrecht Lezing: 'De Europese kenniseconomie: nieuw of oud?'

Prof. dr. Jan Luiten van Zanden

Onderdeel van het programma 'Utrecht Lezingen in de regio'. Meer informatie over deze en overige Utrecht Lezingen: www.alumni.uu.nl

De 'Utrecht Lezingen in de regio' worden dit najaar gehouden op verschillende plaatsen in Nederland. De lezingen zijn een initiatief van de Universiteit Utrecht en het Utrechts Universiteitsfonds en worden door regionale netwerken van Utrechtse alumni georganiseerd. De lezingen zijn toegankelijk voor alumni en andere relaties van de Universiteit Utrecht.

Voorlichter: Johan Vlasblom (030) 253 4073, j.vlasblom@csc.uu.nl