Gemeente Breda

Rijvaardigheidstoets 2004 voor verkeersdeelnemers vanaf 50 jaar

AutoverkeerClaudiusPrln2_gr.jpg

Op vrijdag 29 oktober kunnen automobilisten van 50 jaar en ouder, woonachtig in Breda, in het bezit van een geldig rijbewijs en een eigen auto zich weer laten toetsen op hun theoretische verkeerskennis en praktische rijvaardigheid.

De toetsen vinden plaats in Sociaal Cultureel Centrum De Pekhoeve aan de Dorpstraat 94 in Ulvenhout, s ochtends van 8.30 tot 12.15 uur en s middags van 13.15 uur tot 16.45 uur. De rijvaardigheidstoets is geheel vrijblijvend en bedoeld om de verkeerskennis en vaardigheden in het verkeer op te frissen.

De rijvaardigheidstoets bestaat uit een theoretisch deel, uitwisseling van verkeerservaringen met andere deelnemers, een praktijkrit en een nabespreking. De praktijkrit gebeurt in de eigen auto. Verder worden er een gehoortest en een ogentest afgenomen. Dit alles vindt plaats binnen één dagdeel, de ochtend of de middag. Na afloop ontvangt elke deelnemer een naslagwerk over alle wijzigingen in de wegenverkeerswet en een deelnamecertificaat. Deelname aan een toets gebeurt geheel op vrijwillige basis. De gezamenlijke rijscholen verzorgen deze rijvaardigheidstoetsen. De organisatie is in handen van de gemeente Breda en Stichting Ouderenwerk Breda (SOB). De toetsen worden georganiseerd in het kader van het actieve verkeersveiligheidsbeleid.

Drukker verkeer, veranderde regels en borden en daarnaast vaak toenemende lichamelijke gebreken in verband met het ouder worden, zorgen ervoor dat de veiligheid van oudere verkeersdeelnemers achteruit gaat. De rijvaardigheidstoets vindt plaats om de veiligheid in het verkeer te verhogen. Alle deelnemers krijgen aan het eind van de cursus een persoonlijk advies over het verbeteren van de eigen veiligheid en die van andere weggebruikers. De toets is geheel vrijblijvend en de resultaten hebben geen invloed op het rijbewijs.

Geïnteresseerden kunnen zich van 21 september tot en met 15 oktober telefonisch aanmelden. Dit kan op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 09.00 tot en met 12.00 uur bij het SOB, telefoon (076) 525 1532. Informatiefolders zijn verkrijgbaar bij de ouderensteunpunten, de wijkbureaus van de Politie, bibliotheken en bij alle buurt- en gemeenschapshuizen. De folder kan ook afgehaald worden bij de balie Publieksvoorlichting in het stadskantoor, Claudius Prinsenlaan 10 De kosten voor de rijvaardigheidstoets bedragen 11,50 per deelnemer.

Breda, 14 september 2004