Gemeente Breda

Herdenking Breda 60 jaar vrij

Breda_60jaar_vrij_kln.jpg

Dit is een persbericht van het Comité 'Breda 60 jaar vrij' Op 29 oktober 2004 is het precies 60 jaar geleden dat de stad Breda werd bevrijd. Daarom wordt er rond deze datum aandacht geschonken aan dit heuglijke feit.

Breda werd bevrijd door de 1e Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Stanisl/aw Maczek. Een bijzonderheid was dat er praktisch geen schade werd aangericht aan de gebouwen van de stad.

Breda viert 60 jaar bevrijding op 29, 30 en 31 oktober met een groot aantal activiteiten.

Drie dagen aandacht aan Breda 60 jaar vrij
Op de werkelijke datum van de bevrijding 29 oktober is er een herdenkingsconcert in de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk van Breda. Zaterdag 30 oktober maken een aantal oud-strijders opnieuw de intocht via de straten zoals ze dat in 1944 ook deden. Met de voertuigen van Keep them Rolling arriveren ze rond 15.00 uur op de Grote Markt. De dag wordt afgesloten met een feestelijke bijeenkomst in zaal Jeugdland te Ulvenhout waaraan verschillende artiesten hun medewerking verlenen.

Herdenkingen in Breda met koningin en president Op zondag 31 oktober komen speciaal voor de herdenking H.M. de Koningin en de Poolse President Aleksander Kwasniewski naar Breda. Ze wonen de kerkdienst bij in de Mariakerk en de herdenking in Ginneken en op de Ettensebaan.

Tijdelijk Comité
Voor de festiviteiten en herdenkingen op 29, 30 en 31 oktober 2004 is een Comité samengesteld uit de volgende organisaties: Bredase Culturele Vereniging Polonia; Vereniging 1e Poolse Pantserdivisie Nederland; Poolse Folkloristische Dansgroep Mazur; Comité Herdenking 1944 Ginneken.
Het Comité maakt deel uit van de Stichting Jaarlijkse Herdenking Bevrijding Breda. Deze Stichting coördineert en stimuleert jaarlijks de herdenking van de bevrijding van Breda in oktober. Daarnaast zijn er aantal andere organisaties actief in de week voorafgaande aan de bevrijdingsdatum. Ze organiseren rond deze data ook een aantal bijeenkomsten. Zo hebben het Bredas Museum en het Generaal Maczek Museum een speciale tentoonstelling. In de Pekhoeve te Ulvenhout wordt op 25 oktober een film over de bevrijding georganiseerd door de gezamenlijke Ouderenbonden.

Breda, 12 oktober 2004