Time : 2:54:59 PM
Date : Tuesday, October 26, 2004
Sender Name: SETCa-BBTK

Forum over stressbestrijding in de verzekeringssector

De sociale partners van de verzekeringssector houden op 29 oktober a.s. een paritair forum met de belangrijkste betrokkenen bij de problematiek van de stress in de verzekeringsondernemingen.

Sinds verschillende jaren al is stressbestrijding voor hen een belangrijk en niet-conflictueus aandachtspunt. De sociale partners hebben de voorrang gegeven aan een aanpak die gericht is op aanbevelingen en bewustmaking ten behoeve van de ondernemingen.

Om doeltreffend te zijn, moet een beleid van stressbestrijding in de onderneming volgens hen aan drie essentiële voorwaarden beantwoorden:
- de betrokkenheid van het management;

- een algemene, participatieve en multidisciplinaire aanpak;
- inspanningen op lange termijn.

Op initiatief van de sociale partners werd in alle comités voor de preventie en bescherming op het werk (CPBW's) van de sector een code van best practices opgesteld en besproken. In 2002 maakte een synthese van de antwoorden van de ondernemingen een actualisering van die code mogelijk; die synthese werd aan diezelfde CPBW's toegestuurd.

Om de inspanningen in de ondernemingen te doen voortduren, concretiseren de sociale partners hun werkzaamheden met de organisatie van een paritair forum - een primeur in de sector - waarbij onafhankelijke experts (Prevent(*), NAR ...) betrokken zullen worden. De bedoeling is een positieve dynamiek op gang te brengen tussen de betrokkenen, en de mensen op het terrein (vakbondslieden, HR-verantwoordelijken, consultants, deskundigen, ...) de kans te geven hun visies te confronteren en met elkaar te overleggen tijdens een studiedag over de praktijk in de verzekeringsondernemingen. Dat paritaire forum heeft plaats op 29 oktober a.s. vanaf 9 uur in het auditorium van Fortis AG (Nieuwbrugstraat 9, 1000 Brussel).

(*) Instituut voor preventie, bescherming en welzijn op het werk.

Contactpersonnen:

Assuralia : Michel Baecker (0475/46 36 22)
BBTK-SETCa: Jean-Michel Cappoen (0475/ 250 484)
LBC : Marijke Persoone (0478/45 42 68)
CNE : Pierre Fafchamps (0476/41 25 27)
ACLVB-CGSLB : Valérie Vanhemelen (0478/52 42 04)