CNV PUBLIEKE ZAAK

Gezamenlijk persbericht ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en VMHP-N

Landelijke actiedag Energie- en Nutsbedrijven op 29 november

In navolging van vele andere sectoren gaan ook de werknemers in de energie- en nutsbedrijven protesteren tegen het beleid van het kabinet met betrekking tot Vut/prepensioen en de sociale zekerheid. De vakbonden ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en VMHP-N hebben na overleg met de kaderleden besloten op maandag 29 november a.s. een landelijke actiedag te organiseren in Arnhem. Hiermee sluiten zij aan bij de estafette-acties van FNV, CNV en MHP in het kader van 'Nederland verdient beter!'.

De komende weken bezoeken bestuurders van de vakbonden in de energie- en nutssector twintig bedrijven in het hele land om de werknemers op te roepen op 29 november naar Arnhem te komen. Op het Kema-terrein waar ook de kantoren van de werkgeversverenigingen in deze sector zijn gevestigd wordt dan gedemonstreerd. Het is de bedoeling dat de bonden namens de werknemers een petitie aan de werkgevers aanbieden. In de ENB-sector zijn circa 34.500 mensen werkzaam.

ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en VMHP-N benadrukken dat met de huidige plannen van het kabinet een goed sociaal beleid in de toekomst onmogelijk is om de personele gevolgen van inkrimpingen en reorganisaties in de sector te kunnen opvangen. Alle hiervoor noodzakelijke instrumenten verdwijnen, of worden zo onaantrekkelijk gemaakt dat ze niet meer bruikbaar zijn. Bestaande sociale plannen zullen niet langer uitvoerbaar zijn en is er nagenoeg geen kans op nieuwe aanvaardbare sociale plannen.

Splitsing energiebedrijven
De bonden wijzen erop dat het kabinet -in de persoon van minister Brinkhorst van Economische Zaken- ook vergaande plannen heeft om de netwerkbedrijven te splitsen van de distributiebedrijven. Een stevig geluid vanaf de werkvloer is nodig, omdat dit vergaande consequenties heeft voor de werkgelegenheid in de distributiebedrijven. De bewindsman ziet dit niet als zijn verantwoordelijkheid. De bonden trekken zich deze ontwikkeling uiteraard wel aan, samen met de ondernemingsraden in de distributiebedrijven. Dit is reden voor het Landelijk Medezeggenschapsplatform Energiebedrijven om samen met de bonden te protesteren tegen het kabinetsbeleid.

Informatie:
Joost van Herpen, bestuurder ABVAKABO FNV, tel. mobiel 06 51 57 69 40;
Theo Quist, bestuurder CNV Publieke Zaak, tel. mobiel 06 51 24 40 28.

27 okt 04 14:08