Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

29 oktober: wethouder Schoehuizen opent nieuw transformatorstation Betere stroomvoorziening Carnisselande

BARENDRECHT (woensdag 27 oktober) - Sinds kort is de continuïteit van de stroomvoorziening in Carnisselande-Portland sterk verbeterd. Onlangs hebben de netbeheerders ENECO Netbeheer en TenneT een nieuw transformatorstation in Rotterdam-Zuid in gebruik genomen, waardoor de stroomvoorziening in de nieuwbouwwijken een stuk betrouwbaarder is geworden. Het station dat Barendrecht-Carnisselande van stroom voorziet wordt nu vanuit meerdere kanten gevoed, waardoor de kans op een eventuele stroomstoring fors is afgenomen. Komende vrijdag (29 oktober) zal de Barendrechtse wethouder Ett Schoehuizen (nutsvoorzieningen) het nieuwe transformatorstation in Rotterdam Zuidwijk officieel openen en in gebruik stellen. Schoehuizen heeft de afgelopen jaren veelvuldig gepleit voor verbetering van de continuïteit van de stroomvoorziening in Carnisselande/Portland. Om die reden is hij ook erg blij dat het nieuwe transformatorstation nu af is.

Door uiteenlopende oorzaken waren er de afgelopen jaren - en met name in 2002 en 2003 - in Carnisselande/Portland diverse kleinere maar ook grotere stroomstoringen. Door de komst van het nieuwe transformatorstation is de kans op uitval van de elektriciteitsvoorziening echter sterk verkleind. In het gebouw zijn twee grote transformatoren geplaatst die de spanning verlagen van 150.000 naar 23.000 en 10.000 Volt. Daarnaast zijn er nu dubbele verdeelinstallaties, die de diverse 'transformatorhuisjes' in de regio van stroom voorzien, waardoor de kans op een stroomstoring in Carnisselande/Portland en Rotterdam-Zuid voortaan minimaal is.

Lange voorgeschiedenis
Het nieuwe transformatorstation in Zuidwijk voorziet voortaan behalve Barendrecht-Carnisselande en het Albrandswaardse Portland ook de Rotterdamse wijken Zuidwijk, Lombardijen, IJsselmonde en Beverwaard van stroom. De realisatie van het transformatorstation kent een lange voorgeschiedenis. Al in 1997 bleek dat er door de snelgroeiende vraag naar elektriciteit gewerkt moest worden aan uitbreiding van de capaciteit. Vervolgens heeft het door allerlei procedures tot eind 2001 geduurd voor de bouw kon beginnen.

Noot voor de pers,