Gemeente Nieuwegein

Binnenstadsplan (concept-OOB) vrij voor inspraak

Vandaag heeft het college van Nieuwegein het concept-OOB vrijgegeven voor inspraak. De informatie en inspraakperiode duurt vier weken en loopt van vrijdag 29 oktober t/m vrijdag 26 november.

Inspraak
Vanaf vrijdag 29 oktober ligt het gehele concept -OOB ter inzage in de stadswinkel in het gemeentehuis. Daarnaast ligger er exemplaren bij buurthuizen en bibliotheken. Een informatiebulletin over de Binnenstadsplannen wordt huis-aan-huis verspreidt. In de tweede en derde week van de inspraakperiode zijn de informatieavonden in de stad. Verder kunnen mensen zich informeren via de gemeentepagina in de Molenkruier en via www.binnenstad.nieuwegein.nl. Inspraakreacties dienen vóór 26 november gestuurd te worden naar de gemeente Nieuwegein (t.a.v. het college van burgemeester en wethouders, Postbus 1, 3430 AA Nieuwegein).

Iedereen kan zijn reactie geven op het concept-OOB. Belanghebbenden kunnen inspreken op de onderdelen die individuele of gezamenlijke belangen raken. Dit betekent dat belanghebbenden kunnen inspreken op het hele concept-OOB. Vanwege eerdere inspraak & besluitvorming en afspraken met marktpartijen is het zo dat in het ene deel van het plan meer ruimte is om tegemoet te komen aan inspraakreacties dan in andere delen. Derhalve moeten de nu ingebrachte belangen eventuele wijzigingen wel rechtvaardigen. Daar waar afspraken liggen met marktpartijen dienen zwaarwegende argumenten naar voren gebracht te worden om nog wijzigingen aan te brengen op basis van de inspraakreacties (de afspraken met deze partijen zijn al opgenomen in het concept-OOB). Daarnaast moeten ook de eventuele wijzigingen die voortkomen uit de inspraakreacties passen binnen de extra investering van ¤ 48 miljoen.

Na de inspraak
De inspraakreacties op het concept-OOB worden op thema gebundeld, beantwoordt en verwerkt in de zogenaamde Inspraaknota. In de inspraaknota staan allen inspraakreacties en wat er met de inspraakreacties wordt gedaan. De inspraaknota wordt door het college vastgesteld. De planbegeleidingscommissie Binnenstad en de raadscommissie Binnenstad adviseren over het concept-OOB en de inspraaknota. Naar verwachting neemt de gemeenteraad op basis van het concept-OOB, de inspraaknota en de adviezen op 21 december 2004 een definitief besluit over het OOB.

De opgave
Nieuwegein staat voor de opgave het verouderde stadsdeelcentrum (uit begin jaren '80) om te vormen tot een levendige Binnenstad. De ambitie is een compact, compleet en comfortabel stadshart.

Het concept-OOB
In het OOB is gekozen voor een kernkwaliteit. De kernkwaliteit bestaat uit een winkelloop die een drietal pleinen met elkaar verbindt: het cultuurplein, het marktplein en het stadhuisplein. De drie pleinen worden met elkaar verbonden met een 'winkelloop'. Aan de winkelloop wordt een breed pakket aan voorzieningen (zoals gemeentehuis, theater en bibliotheek) en een forse uitbreiding van het programma van winkels, horeca, woningen en kantoren gerealiseerd. Daarnaast is in het OOB vastgelegd hoe het (auto)verkeer wordt afgewikkeld en hoe het parkeren wordt opgelost. En minstens zo belangrijk: het OOB laat zien hoe de straten en pleinen er straks uitzien, welke kwaliteit wordt meegegeven aan de openbare ruimte en waar mensen elkaar tegenkomen en levendigheid brengen.

De schaalgrootte van de binnenstedelijke herstructurering is voor een gemeente als Nieuwegein (63.000 inwoners) zeer fors te noemen. Met een totale investering van gemeente en marktpartijen van 0,9 miljard euro in de komende 12 tot 14 jaar, wordt het huidige 'winkelcentrum in het centrum' omgebouwd tot een hoogwaardige Binnenstad.

Invoerdatum 28-10-2004