Ingezonden persbericht


Persuitnodiging

Derde-Kamer sluit parlementaire jaar af in debat met Tweede Kamer

vrijdag 29 oktober 2004 tussen 09.30 en 17.30, Nieuwe Kerk, Spui 125, Den Haag

Amsterdam, 28 oktober 2004 - Morgen houdt De Derde Kamer (NCDO) haar plenaire zitting aan het eind van het 'parlementaire jaar' van dit schaduwparlement voor duurzame ontwikkelingshulp en internationale samenwerking. Op de agenda staan een zestal voorstellen met betrekking tot verbetering van het beleid voor ontwikkelingssamenwerking. Een groot aantal Tweede-Kamerleden zal hierbij aanwezig zijn en direct reageren op de voorstellen terwijl minister van Defensie Henk Kamp's morgens om half tien de openingsrede zal houden. Professor dr. Henk de Haan, voorzitter Vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken zal om 17.15 uur de dag afsluiten.

Graag nodigen we uit voor deze bijzondere zitting van de voltallige Derde Kamer.

U kunt zich aanmelden bij:
Maurits Blok
maurits.blok@pleon.com
020 487 4000

Locatie:
Nieuwe Kerk, Spui 125, Den Haag

Programma:
09.30 - Openingsrede door Minister van Defensie, Henk Kamp

10.00 tot 16.00 -Bespreking 'kamerstukken' over veiligheid, bedrijfsleven, handel, gezondheidszorg, armoedebestrijding en onderwijs

17.00 - Stemming over de aangenomen voorstellen die maandag a.s. worden aangeboeden aan de vaste kamercommissie in De Tweede Kamer

17.15 - Afsluiting door Professor dr. Henk de Haan, voorzitter Vaste Kamercommissie

Gasten:
Aanwezig bij deze gebeurtenis zijn verder onder andere de ambassadeurs van Pakistan en Vietnam, de secretaris van de ambassade van Nepal, Burgemeester Hessing van Rijnwoude, Jan Willem Bertens, professor dr. JB Opschoor, Rector van het Institute of Social Studies en vele anderen. In de Nieuwe Kerk is een persruimte met internet aansluitingen beschikbaar.

Kijk hier naar een impresie van de slotzitting van De Derde Kamer in 2003 http://www.persinfo.nl/upload/1098970463

Over De Derde Kamer
Sinds 2003 kent Nederland naast de Eerste en de Tweede Kamer ook een Derde Kamer. De Derde Kamer is een initiatief van de NCDO (Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling). De Derde Kamer is een schaduwparlement dat zich bezig houdt met internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling. 150 vrijwilligers, waarvan dertig uit ontwikkelingslanden, zetten zich in voor een beter Nederlands beleid op dit gebied.

De Derde Kamer heeft ten doel om aandacht te vragen voor internationale samenwerking, zowel onder Nederlandse politici als onder het brede publiek. De Derde Kamer is er voor betrokken burgers met een uitgesproken mening over ontwikkelingssamenwerking. De 150 leden maken vernieuwende voorstellen die tevens uitvoerbaar zijn. De Derde Kamer weet zich gesteund door een aantal ambassadeurs, onder meer door de heer Ruud Lubbers, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties.

Ook de Europese politiek speelt een grote rol in Derde-Wereldlanden. Veel beslissingen die in Brussel worden genomen hebben directe gevolgen voor de economie in die landen. Veel Nederlanders hebben echter weinig zicht op de Europese politiek of de invloed daarvan op de wereldpolitiek.