Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 28 oktober 2004

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

Tarieven leges en precariobelasting 2005

Stadsdeel De Baarsjes wil de tarieven voor de leges en precario verhogen met 0,5 procent. Er zijn uitzonderingen. De horecavergunningen worden verhoogd met honderd euro, omdat de behandeling meer tijd kost, vooral door de nieuwe BIBOB-check op levenswandel van de eigenaar. Ook de aanvraag van de bouwvergunning wordt duurder, omdat de behandeling arbeidsintensiever is door de wijzigingen in de Woningwet en het Bouwbesluit. De vergoedingen die betaald moeten worden voor activiteiten van de Dienst Milieu en Bouwtoezicht, zoals het verzegelen van geluidsbegrenzers en het uitvoeren van onderzoeken moeten kostendekkend zijn en stijgen daarom met meer dan 0,5%. De tarieven voor het afzetten van parkeervakken worden daarentegen verlaagd, omdat de werkelijke kosten lager uitvallen dan aanvankelijk werd gedacht. Ook is een aantal tarieven gelijk gebleven, zoals een vergunning voor straathandel (135 euro) of een boom kappen (48 euro). Eerder is bekend gemaakt dat de afvalstoffenheffing gelijk blijft. De deelraad besluit op 30 november, bij het besluit over de begroting voor 2005.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Reminder: uitnodiging

Start nominaties Ymere-Baarsjesbeurs voor talentvolle jongere

Op vrijdag 29 oktober om 15.00 uur in Zuidpool (Vasco da Gamastraat 19) ondertekenen Ymere en stadsdeel De Baarsjes het contract voor de Ymere-Baarsjesbeurs van ¤ 15.000, die zij gezamenlijk beschikbaar stellen voor de meest talentvolle jongere in De Baarsjes. Sprekers zijn Henk van Waveren (De Baarsjes) en Jan Voskamp (Ymere). Jongeren van 12 tot 23 jaar die ergens goed in zijn en daarin nog beter willen worden, kunnen met de beurs hun droom waar maken of een opleiding gaan volgen. Jongeren kunnen de formulieren ophalen in de jongerencentra, buurthuizen, bibliotheek, op het stadsdeelkantoor of downloaden op www.baarsjes.amsterdam.nl. De inzendtermijn sluit op 30 november.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Uitnodiging

Bewonersavonden over wachtlijsten voor parkeren

De serie bewonersavonden gaan in november over parkeren. De wethouders bespreken met de bewoners de introductie van wachtlijsten voor parkeervergunningen. In de Chassébuurt komt bovendien aan de orde hoe het anno nu staat met de parkeermogelijkheden tijdens de herprofilering van de wegen en krijgen de bewoners de gelegenheid te reageren op de komst van ondergrondse parkeergarages, in plaats van parkeerplaatsen op de weg.

3 november, Jan Maijen en Mercatorbuurt, Buurthuis De Tagerijn, Balboastraat 18

4 november, Does-, Tromp- en Geuzenbuurt, Admiraal de Ruijterweg 148

8 november, Postjesbuurt, in het Stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224

11 november, Chassébuurt, in Buurthuis Chassé, Chasséstraat 91

Aanvang steeds om 19.30 uur. Stadsdeel De Baarsjes organiseert in elke buurt drie keer per jaar een bewonersoverleg, naast de specifieke inspraaksessies, themabijeenkomsten en inloopgelegenheden om de voorgang van vernieuwingen te bespreken.

Informatie: Manuel Monkau, 020-5892728, 06-22555547

Horecavergunningen

Het nieuwe culturele centrum Centro Cultural de Hispano Hablantes in Zuidpool krijgt een horecavergunning. Het horecabedrijf aan de Reinier Claeszenstraat 4b krijgt een nieuwe vergunning omdat het aantal leidinggevenden wordt uitgebreid van één naar drie en hetzelfde geldt voor een horecabedrijf aan de Admiraal de Ruijterweg 107, waar het aantal leidinggevenden van één naar twee gaat. Leidinggevenden moeten het diploma sociale hygiëne behaald hebben en moeten tijdens de openingstijden aanwezig zijn in hun zaak, zodat zij zicht houden op hun bezoekerskring.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Geen gekozen stadsdeelvoorzitter

Een wijziging in de Gemeentewet leidt tot een wijziging in de Verordening op de stadsdelen. Hierin is opgenomen dat de voorzitter van het Dagelijks Bestuur gekozen wordt door de deelraad, niet door de bevolking. Het memo dat dit vermeldt bespreken de veertien stadsdeelvoorzitters op vrijdag 29 oktober.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Uitnodiging

Debat met Nahed Selim over de positie van de vrouw in de Islam

Op 16 november 9.30 -12 uur voert auteur Nahed Selim een debat over haar werk, in bibliotheek Mercatorplein. Schrijfster en columnist Nahed Selim (1953, Egypte) poneert ondermeer de stelling: Er is binnen de Islam geen ruimte voor een feministische stroming'.

Zie bijgevoegd persbericht.

Goed nieuws uit de Jan Maijenbuurt

Buurtregisseur Theo Felixdaal meldt dat buurtbewoners en winkeliers uit de Jan Maijenbuurt expressie geven aan hun tevredenheid over de veiligheid en leefbaarheid in deze buurt. De bewoners en winkeliers beschreven hun tevredenheid in een brief naar de wijkteamchef. Volgens de cijfers is de criminaliteit in deze buurt inderdaad gedaald.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Agenda


* 29 oktober informatiebijeenkomst Ymere-Baarsjes beurs (De Zuidpool, Vasco da Gamastraat 19)
* 4 november 10-16 uur conferentie aanbesteding, stadsdeelkantoor
* 7 november 15.00 uur opening solo-expositie Hannah Biemold, Galerie de Stoker, Witte de Withstraat 124,
* 12 november 17.00 uur, opening etalage-expositie Marja van Putten, slagerij Witte de Withstraat 2-4, vier etalages in de Witte Ruijter
* 16 november Debat met schrijfster/columnist Nahed Selim over de vrouw in de islam. Organisatie: Bibliotheek Mercatorplein
* 25 november sloopfeest RIVA terrein. Organisatie: Aya Sofya. Sloop gebeurt in de wintermaanden.
* 26 november thema-avond 'Opvoeding' in de Hudsonhof. Organisatie: Kantara, informatie: Bert de Ruiter, 06-21573384
* 2 december officiële opening Joop Westerweelschool
* 5 januari 17-19.30 uur Nieuwjaarsreceptie; uitreiking Ymere-Baarsjesbeurs Talentvolle jongere
* 14 januari wethouder Ahmed Aboutaleb bezoekt De Baarsjes (huis van de taal en voorschool)

Nadere informatie: Joke Padmos, j.padmos@baarsjes.amsterdam.nl