Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Aanpak jongerengroepen in Amsterdam West werpt vruchten af

Op vrijdag 29 oktober 2004 overhandigt Anton Ederveen (CDA), stadsdeelwethouder in Geuzenveld-Slotermeer en verantwoordelijk voor Jeugd en Veiligheidscoördinatie in Amsterdam West, het eerste exemplaar van het boekje `De Aanpak van Problematische Jeugdgroepen' aan wethouder Ahmed Aboutaleb. De aanpak van jeugdgroepen die overlast veroorzaken in een buurt is in dit boekje opgetekend en blijkt zeer succesvol.

Het bewijs van dit succes zijn de ervaringen van de stadsdelen Geuzenveld-Slotermeer, Osdorp, Slotervaart en De Baarsjes, Justitie in de Buurt en Politie Amsterdam-Amstelland die nu ruim een jaar met deze aanpak samenwerken.

Volgens Anton Ederveen is het een geschikte aanpak voor andere delen van Amsterdam. In de Diamantbuurt werkt men sinds kort ook met de aanpak. De samenbundeling en uitwisseling van kennis en kunde van overheid, politie en justitie is de kracht van de aanpak. Door deze samenwerking kan er gerichter worden gewerkt.

De aanpak begint met het gedetailleerd in kaart brengen van alle soorten jeugdgroepen in een bepaald gebied volgens de zogenoemde `methode Ferwerda'. Vervolgens wordt gekeken naar de aard van de groep: overlastgevend of crimineel. Dan kijkt men wat de groep of de individuele groepsleden nodig hebben. Heel gericht wordt dan hulp of zorg verleend aan de groepen of jongeren die dit nodig hebben.

Criminele groepen worden aangepakt door politie en justitie. De aanpak van de overlastgevende groepen ligt bij de stadsdelen. Deze aanpak zal uiteindelijk leiden tot vermindering van overlastgevende jeugd in onze buurten.

Ederveen: `We hebben nu inmiddels ruim een jaar ervaring met deze aanpak en alle partijen zijn enthousiast. In sommige buurten is de rust voor buurtbewoners al weergekeerd. En jongeren worden sneller en adequater geholpen.'

Samenwerking
De samenwerkende partijen in Amsterdam West zijn:
* de stadsdelen Geuzenveld-Slotermeer, Osdorp, Slotervaart en De Baarsjes,

* justitie in de buurt en

* Politie Amsterdam-Amstelland.

Deze partijen vormen samen het oude politiedistrict 6. Behalve de samenwerking in de aanpak van problematische jeugdgroepen investeren de partijen afzonderlijk ook in allerlei andere zaken voor de jeugd.

In Geuzenveld-Slotermeer is onlangs ook een nieuw activiteitencentrum voor jeugd geopend en is er een mobiel activiteitencentrum waar jeugd terecht kan voor een nuttige vrijetijdsbesteding.

Op bezoek
Het aanbieden van het boekje vormt een onderdeel van een bezoek van wethouder Aboutaleb aan stadsdeel Osdorp. Aboutaleb ontmoet bewoners van het stadsdeel en medewerkers en bestuurders van de stadsdeelorganisatie om zich te laten informeren over de situatie met de jeugd in Osdorp.

Auteur(s):
M. Hof