Titel: PwC: Helft westerse multinationals vindt outsourcing rendabel

PwC
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 29-10-2004 09:59

Amsterdam, 29 oktober 2004

Onderzoek PricewaterhouseCoopers: minder dan helft van Westerse multinationals vindt outsourcing rendabel


- 75% van multinationals maakt gebruik van outsourcing, 29% verwacht er meer gebruik van te zullen maken -

Vijfenzeventig procent van de Amerikaanse en Europese multinationals maakt momenteel gebruik van outsourcing of shared services om hun financiële functie te ondersteunen en zal dit in de komende twee jaar blijven doen, hoewel minder dan de helft zegt outsourcing rendabel te vinden. Dit is een van de uitkomsten van de Management Barometer Survey uitgevoerd door PricewaterhouseCoopers.

In de afgelopen twee jaar heeft 72% van de Europese multinationals hun financiële functie uitbesteed, ten opzichte van 77% van de multinationals in de Verenigde Staten. Daarnaast is 71% van de Europese en 78% van de Amerikaanse ondernemingen van plan in de komende twee jaar gebruik te gaan maken van outsourcingdiensten. Productiebedrijven (80%) zijn meer geneigd dit te doen dan dienstverleners (63%).

Over het algemeen verwacht 29% van de Amerikaanse en Europese ondernemingen meer financiële functies uit te zullen besteden, als gevolg waarvan de uitgaven naar verwachting bijna 16% hoger zullen uitvallen dan momenteel het geval is.

Volgens Robert Bark, partner Performance Improvement bij PricewaterhouseCoopers .vinden veel multinationals die hun financiële functie hebben uitbesteed dit niet rendabel. Bedrijven die kostenbesparingen willen realiseren door middel van outsourcing doen er goed aan een uitgebreid haalbaarheidsonderzoek in te stellen om inzicht te krijgen in de mogelijke voordelen. Veel ondernemingen gaan een outsourcingovereenkomst aan zonder de kosten en baten voldoende te hebben afgewogen..

Volgens het onderzoek ondervindt bijna een derde (d.w.z. 31%) van de ondernemingen beperkte of minimale voordelen van outsourcing; 9% geeft aan dat quitte wordt gespeeld en 4% is van mening dat outsourcing op zich verliesgevend is, maar andere voordelen oplevert. Bijna de helft (d.w.z. 47%) van de Amerikaanse en Europese ondernemingen die hun financiële functie hebben uitbesteed tezamen geeft aan dat het de onderneming een bescheiden (44%) of een grote (3%) besparing heeft opgeleverd.

Het onderzoek wijst tevens uit dat een meerderheid van de ondernemingen die met moeite de voordelen van outsourcing kunnen benoemen, aangeeft dat zij baat zouden hebben gehad bij de bewaking van procesverbeteringen of een haalbaarheidsonderzoek, inclusief kosten/batenanalyse, vooraf. Vierenvijftig procent van de Europese ondernemingen verklaart de voordelen van outsourcing meestentijds goed in te schatten. Drieëntwintig procent geeft echter aan dat de voordelen soms goed worden ingeschat, terwijl 7% zegt dat dit zelden het geval is. Amerikaanse ondernemingen hebben meer problemen met het inschatten van de voordelen; 33% van hen geeft aan dat zij meestentijds goed zitten en 53% heeft het soms of zelden goed.

Hoewel Amerikaanse en Europese bestuurders het eens zijn over het belang van outsourcing of shared services voor de groei van de onderneming, verschillen zij van mening over de doeltreffendheid daarvan.

Van de Europeanen geeft 38% aan dat de voordelen van outsourcing voor de onderneming groter zijn dan aanvankelijk verwacht; 46% zegt dat de voordelen aan de verwachtingen voldoen en slechts 8% vindt de voordelen beneden verwachting. Van de Amerikanen vindt 20% de voordelen boven verwachting; voor 61% voldoen de voordelen aan de verwachtingen en 10% ondervindt minder voordelen dan verwacht.

Robert Bark zegt hierover het volgende: .Amerikaanse en Europese bestuurders hebben tegengestelde inzichten als het gaat om welke financiële functies geschikt zijn voor outsourcing. Europese ondernemingen hebben veel minder dan Amerikaanse bedrijven de neiging om de administratie van werknemersverzekeringen uit te besteden.

Het onderzoek wijst uit dat er een groot verschil bestaat tussen de financiële functies die multinationals hebben uitbesteed of van plan zijn binnen twee jaar uit te besteden. Zo bestaan de belangrijkste twee uitbestede financiële functies in de Verenigde Staten uit salarisadministratie/facturering/crediteurenadministratie (74%) en werknemersverzekeringen (70%). In Europa zijn dit IT/systeemondersteuning (70%) en belastingadvies (59%);
salarisadministratie/facturering/crediteurenadministratie komt op de derde plaats met 48%.

Over het algemeen wordt in Europa meer gebruik gemaakt van IT/systeemondersteuning dan in de Verenigde Staten; hetzelfde geldt voor administratieve dienstverlening en Personeel & Organisatie/werving. Europese ondernemingen maken echter veel minder gebruik van de meeste andere mogelijkheden tot outsourcing, zoals uitbesteding van de salarisadministratie/ facturering/crediteurenadministratie, administratie van werknemersverzekeringen, interne accountantscontrole en risicobeheersing.

Tegelijkertijd zijn Europese en Amerikaanse bestuurders het oneens over welke financiële functies het meest gebaat zijn bij outsourcing. Een meerderheid van de Europeanen gaf de kwalificatie .hoogst doeltreffend. aan de volgende aspecten: beveiliging/privacy, timing/tijdigheid, adviserend vermogen, competentie van buitenstaanders, controle en compatibele IT/systeemondersteuning. Slechts 40% noemde de kostenbesparing als .hoogst doeltreffend;. 38% gaf aan dat de kostenbesparing soms doeltreffend is en 9% beschreef de kostenbesparing als .niet erg doeltreffend..

Een meerderheid van de Amerikaanse ondernemingen kwalificeerde de aspecten beveiliging/privacy, controle, timing/tijdigheid en vermogen tot naleving van regelgeving als .hoogst doeltreffend.. Kwaliteit en kostenbesparing kregen over het algemeen echter hoofdzakelijk gemengde scores.

PricewaterhouseCoopers voert op kwartaalbasis een Management Barometer Survey uit onder bestuurders van een dwarsdoorsnede van grote multinationals. Het onderzoek wordt ontwikkeld en uitgevoerd in samenwerking met het onderzoeksbureau BSI Global Research, Inc. De bevindingen zijn ontleend aan gesprekken met CFO.s en directieleden van 127 Europese en 151 Amerikaanse ondernemingen.