Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Keywords: maatschappelijke zorg, marktwerking

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 29-10-2004

Kamer steunt plannen voor wijzigingen in zorg

Een meerderheid van de Tweede Kamer is akkoord met de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Tijdens de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer beloofde staatssecretaris Ross dat de nieuwe welzijnswet (WMO) vanaf 1 januari 2006 stapsgewijs zal worden ingevoerd. Allereerst wordt de huishoudelijke zorg voor zieken en ouderen overgeheveld van het rijk naar de gemeenten. Later zullen, als de Kamer ermee instemt, ook andere taken worden ondergebracht bij de gemeenten.

Minister Hoogervorst kreeg steun voor zijn plannen voor uitbreiding van marktwerking in de gezondheidszorg. Hoogervorst weerlegde kritiek van onder andere de SP door te benadrukken dat er al een vorm van marktwerking bestaat. Dit gaat niet ten koste van de kwaliteit in de zorg, zo onderstreepte hij. De rol van de patiënt, die meer eigen verantwoordelijkheid krijgt, is volgens Hoogervorst een volwaardige rol. Ook kritiek dat de marktwerkingsplannen ten koste zouden gaan van de solidariteit werd door hem weerlegd.

Hoogervorst beloofde in de Kamer met een wet te komen waarin een gedragscode wordt opgenomen voor de topinkomens bij zorginstellingen.

Dinsdag 2 november wordt in de Kamer gestemd over wijzigingsplannen in de zorg. Vervolgens moet de Eerste Kamer nog akkoord gaan.