B EN W BERICHTEN 2004 - 40 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 22 EN 26 OKTOBER

Algemene Zaken

1. (22-10) Op 29 en 30 oktober 2004 brengt wethouder Hulman (Verkeer en Vervoer) samen met de wethouders Verkeer en Vervoer van de gemeenten Amsterdam, Den Haag en Utrecht een werkbezoek aan Oslo. Het werkbezoek staat in het teken van prijsbeleid in het verkeer en het openbaar vervoer.

2. (26-10) Het College heeft besloten het verzoek van de Bewonersorganisatie Ommoord om de boerderij aan de Bergse Linker Rottekade 451 aan te wijzen als beschermd gemeentelijk monument niet in behandeling te nemen. Voor de boerderij is door het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam een sloopvergunning aangevraagd. De bewonersorganisatie heeft om de aanwijzing gevraagd omdat zij van mening zijn dat de betreffende boerderij van cultuurhistorische waarde is. Volgens vaste jurisprudentie is een dergelijk verzoek van een vereniging alleen ontvankelijk wanneer bescherming en behoud van monumenten tot haar doelstellingen behoort. Dit geldt niet voor de Bewonersorganisatie Ommoord. Als dit overigens wel het geval zou zijn zou besloten zijn om de boerderij niet aan te wijzen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de boerderij onvoldoende monumentale waarde heeft.

3. (26-10) Het College heeft besloten een eenmalige bijdrage van E 1.000,- beschikbaar te stellen aan mevrouw J. Okuma. Zij loopt voor mee op 27 november 2004 met de "Wereld Aids Marathon" in Nairobi te Kenia.

4. (26-10) Het College heeft besloten om op dinsdag 23 november 2004 van 10.00 tot 17.00 uur de hal van het stadhuis beschikbaar te stellen voor de daklozendag. Wethouder Mariannne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) is gastvrouw.

5. (26-10) Het College gaat akkoord dat op maandag 29 november wethouder Nico Janssens (Middelen en Sport) samen met de burgemeester van Oslo de kaphandeling van de 54e kerstboom verrichten in Oslo in aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur, de heer Ader, diverse lokale bestuurders en een vertegenwoordiging van de stichting 'Meld Geweld'. De kerstboom wordt een week later op de Coolsingel geplaatst.

Beleid

1. (26-10) Het College heeft besloten tot het instellen van rechtsvordering tot een bedrag van E 183.750,- voor het verhalen van bijstandskosten plus de opgelegde kosten van bijstand in de toekomst.

2. (26-10) Het college van burgemeester en wethouders heeft de nota "Zuidplein Rotterdam, uitgangspunten voor een ontwikkelingsstrategie" vastgesteld. Het College heeft dit gedaan na raadpleging van belanghebbenden en op basis van analyse en scenario's van het bureau Urhahn Urban Design. De nota beschrijft de ruimtelijke en programmatische uitgangspunten voor het hernieuwde Zuidplein. De nota omschrijft daarnaast de ontwikkelingsstrategie om het huidige slechte imago te verbeteren en te komen tot een nieuwe identiteit van het Zuidplein.

De uitgangspunten zijn gericht op het vernieuwen en ontwikkelen van de identiteit van het Zuidplein met drie belangrijke accenten: 1. Hart van Rotterdam Zuid: centrumfunctie voor de omliggende wijken versterken; 2. Krachtige, gastvrije OV-knoop en entree van Rotterdam: comfortabele overstap tussen metro, bus en parkeren; 3. Stedelijk en regionaal vrijetijdscluster: ondermeer door de functies sport, entertainment en uitgaan te versterken.

3. (26-10) Het College heeft het voorontwerpbestemmingsplan Oudeland vastgesteld. De inspraakprocedure voor dit plan wordt binnenkort gestart. Het bestemmingsplan Oudeland vormt de planologische basis voor de herstructurering van de wijk Oudeland in Hoogvliet. De herstructurering omvat de sloop van circa 1150 woningen en de nieuwbouw van circa 650 woningen. Het buurtwinkelcentrum Wilhelm Tell wordt opgeknapt en aangevuld met een supermarkt. De lagere scholen en het wijkcentrum worden geconcentreerd aan de Othelloweg als Brede School. De Desdemonaweg wordt een gecombineerd voet- en fietspad, te midden van een park. Hierdoor wordt het openbaar groen meer centraal in de wijk gebracht, wat ook ten goede komt aan speelplekken voor kinderen. In grote delen van de wijk wordt de maximumsnelheid 30 km per uur.

4. (26-10) Het College heeft besloten om de ingediende zienswijzen tegen het verzoek om vrijstelling voor het veranderen van de indeling en wijziging van het gebruik van 'kantoor en woning' in 'winkel en horeca' aan de Veerhaven 12 ongegrond te verklaren en de benodigde vrijstelling te verlenen.

5. (26-10) Het College heeft besloten om de ingediende zienswijzen tegen het verzoek om vrijstelling voor de bouw van een dakopbouw op de Westerlaan 10 ongegrond te verklaren en de benodigde vrijstelling ter verlenen

6. (26-10) Het College heeft kennisgenomen van de bestuursopdracht die wethouder Van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid), gezamenlijk met de bestuurders van de andere 2 GGD-en in de regio, heeft verstrekt aan de 3 GGD directeuren in de regio om een onderzoek te naar een andere gebiedsindeling voor het werkterrein van de GGD. Deze bestuursopdracht komt voort uit de wens om de werkgebieden van deze diensten af te stemmen met die van politie, brandweer en gezondheidsdienst..

7. (26-10)Het College heeft besloten om de ingediende zienswijzen tegen het verzoek om vrijstelling voor een logement aan de Nieuwe Binnenweg 11-b ongegrond te verklaren en de benodigde vrijstelling ter verlenen.

8. (26-10)Het college van burgemeester en wethouders geeft geen vergunning, aangevraagd door de heer M.A. Meeldijk te Nieuw Beijerland, voor een verkooppunt van geneesmiddelen aan de Abraham van Stolkweg. De reden is dat er binnen een straal van drie kilometer acht verkooppunten zijn gevestigd die geneesmiddelen verkopen.

9. (26/10) Het College heeft besloten om het Programma Herontwerp Beroepsonderwijs VMBO en MBO in uitvoering te brengen en heeft hiervoor een subsidiekader vastgesteld van E 1.050.000,-. Het Programma Herontwerp wordt uitgevoerd in het kader van het programma Kenniseconomie en draagt bij aan het realiseren van de collegeprioriteit om het voortijdig schoolverlaten terug te dringen.

10. (26/10) Het College heeft aan de hoofden van de diensten GGD en SoZaWe mandaat verleend voor de uitvoering van de Wet Kinderopvang. De Wet Kinderopvang (WK) treedt op 1 januari 2005 in werking. Het College heeft tevens besloten een voorstel en ontwerp voor de Verordening Wet kinderopvang aan te bieden aan de raad.

11. (26/10)Het College heeft de tweejaarlijkse voortgangsrapportage 2002-2004 van het Rotterdamse Onderwijsachterstandenbeleid (ROAP) vastgesteld. Uit de rapportage blijkt dat er substantiële resultaten zijn geboekt op het terrein van onder meer de voorschoolse educatie, taalontwikkeling, schoolloopbaan, leerlingenzorg en normen & waarden. Het uiteindelijke hoofddoel het verbeteren van de leerprestaties is echter een zaak van lange adem, maar de komende twee jaar moet niettemin blijken welke voortgang daadwerkelijk wordt geboekt. De Rotterdamse Onderwijs Monitor, die in december dit jaar verschijnt, laat zien hoe het beleid zich vertaalt in resultaten van leerlingen. De doelstelling van het ROAP en het College om de taalachterstand met 25% te verminderen staat onder druk; tot nu toe is geen vermindering van de taalachterstand gemeten volgens de CITO-cijfers uit groep acht.

12. (26-10) Het College stelt op 10 december 2004 van 17.00 uur tot 19.00 uur de Burgerzaal ter beschikking voor de uitreiking van de Vrijwilligersprijs. Wethouder Geluk (onder meer sociale integratie) reikt de prijs uit. De uitreiking van de Vrijwilligersprijs is bedoeld als waardering van de gemeente Rotterdam voor de inzet van vrijwilligers.

13. (26/10)Het College heeft aan de raad gevraagd om de overschrijdingspercentages over de periode 2001 tot en met 2004 voor het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en regionale expertisecentra voorlopig vast te stellen. Op basis hiervan kunnen eventuele voorschotbedragen worden uitgekeerd aan het bijzonder onderwijs. Op grond van de 'overschrijdingsregeling' moet de gemeente namelijk elke euro dat boven de rijksvergoeding aan het openbaar onderwijs beschikbaar wordt gesteld, eveneens beschikbaar stellen aan het bijzonder onderwijs.

14. (26-10) Het college van burgemeester en wethouders heeft als aandeelhouder van het Havenbedrijf Rotterdam N.V. de Startnotitie voor een nieuw Bedrijfsplan voor het Havenbedrijf vastgesteld. De Startnotitie heeft betrekking op het opstellen van een nieuw Bedrijfsplan voor de periode 2005 - 2009. Het College zendt de Startnotitie ter informatie aan de Raad en stelt aan de raad voor om deze te doen toekomen aan de Commissie Economie, Haven en Milieu. Ook zal het concept-Bedrijfsplan ter informatie aan de Raad worden aangeboden

15. (26-10) Het College heeft besloten om door te gaan met het streng controleren van verhuismutaties en inschrijvingen in de Gemeentelijke Basisadministratie personen. In de pilotperiode zijn ruim 750 verzoeken tot inschrijving op een hotspot-adres ontvangen. Daarvan zijn zo'n 600 inschrijvingen na controle in orde bevonden. Zo'n 50 verzoeken tot inschrijvingen moesten op de peildatum nog gecontroleerd worden. In ruim 100 gevallen kon niet direct of niet worden ingeschreven. In ongeveer 60 gevallen ging het daarbij om illegale logementen. Andere redenen voor het aanhouden van het verzoek tot inschrijving waren dat de aanvrager zelf afzag van inschrijving, dat de aanvrager niet op het adres woonde, dat de aanvrager tot twee maal toe op het afgesproken dagdeel niet thuis was of dat het pand bouwkundig niet in orde was.

Vanwege het grote succes van de pilot die in februari van start ging, heeft het College besloten om de Beijerlandselaan en de Balkenstraat toe te voegen aan het gebied waarvoor de strengere controle op inschrijving geldt. Naast alle woningen in de aangewezen straten worden ook woningen van de Nieuwe Unie, Vestia, WBR en WoonbronMaasoevers in andere gebieden bij de controle betrokken. Verhuismutaties naar een woning van een woningcorporatie worden nu ook eerst op juistheid gecontroleerd voordat iemand wordt ingeschreven in het GBA.

Middelen en Control

1. Het College heeft besloten om de invoering van één telefoonnummer voor de gemeentelijke organisatie per 1 april 2005 gedeeltelijk uit te besteden. Hiervoor wordt een aanbestedingstraject gestart voor de organisatie van een call center dan wel servicecentrum. Het College kiest voor gedeeltelijke uitbesteding omdat dit meer flexibiliteit geeft en op de korte termijn ook meer kwaliteit tegen relatief lage kosten. De jaarlijkse exploitatiekosten van het servicecentrum worden met ingang van 2006 doorberekend aan de betrokken diensten en deelgemeenten. Hiervoor wordt in het kader van de Voorjaarsnota 2006 nog een verdeelsleutel afgesproken. In 2005 leveren de betrokken diensten personeel om het servicecentrum te bemannen.

|Bezoekadres: |

|Bestuursdienst                            |Stadskantoor          |
|                                          |Rodezand 18           |
|Directie Algemene Bestuurszaken           |Rotterdam             |
|                                          |Postadres: Postbus    |
|                                          |70012                 |
|                                          |3000 KP Rotterdam     |
|                                          |                      |
|                                          |Website:              |
|Leden van de gemeenteraad,                |www.stadhuis.rotterdam|
|Voorzitters en secretarissen van de       |.nl                   |
|deelgemeenten,                            |E-mail:               |
|Hoofden van dienst, directeuren           |abz@bsd.rotterdam.nl  |
|Bestuursdienst en media.                  |Fax: (010) 217 21 54  |
|                                          |Telefoon: (010) 417 29|
|                                          |18                    |
|                                          |                      |
|                                          |Ons kenmerk: ABZ-COM  |
|                                          |                      |
|                                          |Datum:                |
---- --