Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Bouw Parkrand officieel van start

Op dinsdag 26 oktober zijn de feestelijke handelingen verricht voor de bouw van het project Parkrand aan het Eendrachtspark in Geuzenveld-Slotermeer.

Piet Dikken, portefeuillehouder Stedelijke Vernieuwing van stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer gaf samen met Frank Bijdendijk (directeur Het Oosten), Frans Rombouts (directeur Ballast Nedam Bouw Midden) en Stefan Schuwer (directeur Kristal) het startschot.

"Ik ben trots dat we dit met zijn allen bereikt hebben," vertelt Dikken. "Parkrand wordt een bijzonder ijkpunt voor het nieuwe elan en de nieuwe toekomst voor dit gebied."

Dikken wijst op de bouwlocatie. "In april werden de huizen hier gesloopt. Over een jaar staat hier voor de buurt een heel bijzonder gebouw met een herkenbare architectuur in een optimale parkachtige omgeving. Vandaag slaan we niet alleen de eerste paal voor Parkrand, maar ook weer een mijlpaal voor deze buurt."

Spectaculaire toevoeging aan de vernieuwing
Parkrand wordt één van de iconen aan het Eendrachtspark in Geuzenveld-Slotermeer. Een nieuwe, spectaculaire toevoeging in de Stedelijke Vernieuwing van Buurt Ne9en.

"Buurt Ne9en was één van de voorbeeldprojecten voor de Stedelijke Vernieuwing in de Westelijke Tuinsteden," memoreert Frank Bijdendijk, directeur van Het Oosten. "Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Bij Parkrand zijn er workshops geweest met de bewoners. Het groen, maar vooral het Eendrachtspark moest bij de buurt betrokken blijven", aldus Bijdendijk. "En dankzij de eigenzinnige cultuur van deze buurt en de soms hevige ruzies die er waren, is Parkrand een optelsom geworden van heel veel creativiteit. Dat zie je direct terug in het ontwerp van Parkrand."

Investeringen in de buurt
De gemeente Amsterdam, het stadsdeel en Het Oosten hebben financieel hun nek uitgestoken om dit spectaculaire project mogelijk te maken. In totaal investeren gemeente en stadsdeel 11 miljoen euro in het project, waaronder 1,3 miljoen euro om het bijzondere landschapsontwerp rondom het gebouw te realiseren.

Het stadsdeel investeert ook in de infrastructuur (de buurtring) van het omliggende gebied, de renovatie van het Eendrachtspark en in sociale voorzieningen (bouw brede school 't Koggeschip).

Het Oosten investeert 46 miljoen in Parkrand en een aantal andere nieuwbouwprojecten in de buurt, zoals de Geuzentuinen, de Basiushof, de Ripperdahof en de zogenaamde fase II (de flats aan de Wigbolt Ripperdastraat). Dit jaar alleen al, vindt 15% van de Amsterdamse woningbouw plaats in Buurt Ne9en.

Parkrand
Parkrand telt straks 224 woningen, bestaande uit 194 vrije sector en 30 sociale huurwoningen. Een majestueus gebouw aan het Eendrachtspark en de Dr. H. Colijnstraat.

De 224 woningen zijn ruim van opzet en divers van aard, waardoor deze voor een breed publiek beschikbaar zullen zijn. De parkeergarage telt 104 parkeerplaatsen. In het hart van het gebouw liggen de enorme doorkijk-binnentuinen, die voor iedereen toegankelijk zijn.

Met deze opzet geeft Parkrand vorm aan het groene wonen in de Westelijke Tuinsteden. Parkrand wordt ontwikkeld door Het Oosten Kristal in samenwerking met stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer. Het spectaculaire ontwerp is van architectenbureau MVRDV. Ballast Nedam Bouw Midden realiseert de woningen.

Auteur(s):
R. Buwalda