CNV

CNV filmt belang Internationale Collegialiteit in cao's

Om tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie meer aandacht te krijgen voor internationale collegialiteit in cao's, zijn vijf CNV-bestuurders in september afgereisd naar Servië. Daar konden zij met eigen ogen zien hoe afspraken over internationale collegialiteit uitwerken in de praktijk. Dit bezoek is vastgelegd in een film, zodat ook anderen met eigen ogen kunnen zien hoe belangrijk internationale collegialiteit is.

Zeker in een periode van recessie is het vaak moeilijk om afspraken te maken over internationale collegialiteit. Vaak voeren onderwerpen als loon en arbeidsomstandig-heden de boventoon in het cao-overleg. In de film 'Met andere ogen. Internationale collegialiteit in Servië' realiseren de vijf CNV-bestuurders zich echter dat het onderwerp recht heeft op een hogere notering op de cao-agenda. Dat Internationale Collegialiteit een vorm is van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Of liever gezegd: van Maatschappelijk Verantwoord Onderhandelen, zodat verbeteringen van arbeidsomstandigheden, arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen van werknemers in Afrika, Latijns-Amerika, Azië en Centraal- en Oost-Europa worden ondersteund.

De film, die werd gemaakt door LokaalMondiaal, gaat komende week op twee locaties in première. Vrijdag 5 november is de film te zien in Utrecht. De film zal hier worden ingeleid door Rienk van Splunder (cao-coördinator CNV Vakcentrale) en Ljubisav Orbovic (vice-voorzitter vakcentrale CATUS-Servië). Na de vertoning is er gelegenheid voor discussie met de vijf CNV-bestuurders.

Zaterdag 6 november wordt de film tweemaal getoond tijdens het Filmfestival van het Nederlandse NOG-EU Platform in Maastricht, voorafgaand aan het Europees Congres over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Bestuurders die zijn meegereisd naar Servië, zijn bij deze twee voorstellingen aanwezig om de film in te leiden en vragen te beantwoorden.

Noot voor redactie,