TRENDBOX BV

Bush of Kerry: doodstraf of levenslang?

Als het aan de Nederlandse bevolking zou liggen, zou John F. Kerry de volgende president van de Verenigde Staten worden. 77% geeft de voorkeur aan de man uit Massachusetts, terwijl slechts 23% kiest voor George W. Bush. In het demografische profiel van de aanhang van beide kandidaten zijn de nodige verschillen aanwezig. Opvallender zijn echter de uiteenlopende visies van beide aanhangen op een aantal maatschappelijke issues. Dit blijkt uit recent onderzoek dat marktonderzoekbureau Trendbox uitvoerde onder een landelijk representatieve steekproef van 500 Nederlanders in de leeftijd van 16 jaar en ouder.

Bush = doodstraf, Kerry = levenslang

Wanneer men een keuze moet maken, zijn de meeste Nederlandse aanhangers van Bush voor de doodstraf in plaats van levenslang: 55% versus 45%. Bij Nederlanders met een voorkeur voor Kerry ligt dit beduidend anders: 30% is voor de doodstraf, 70% is voor levenslang. Landelijk gemiddeld liggen deze percentages op respectievelijk 36% (doodstraf) en 64% (levenslang).

Trouwen of samenwonen?

Zonder twijfel zijn Nederlanders met een voorkeur voor Bush over het algemeen conservatiever dan Kerry aanhangers. 73% van hen geeft de voorkeur aan trouwen in plaats van samenwonen. Landelijk gezien heeft tweederde een voorkeur voor trouwen en eenderde voor samenwonen. Deze verhouding wordt teruggevonden bij Nederlanders die op Kerry zouden stemmen.

Pim Fortuyn of Joop den Uyl?

De meeste Nederlanders die op Bush zouden stemmen, geven de voorkeur aan Pim Fortuyn boven Joop den Uyl: 67% om 33%. Landelijk gemiddeld ligt de keuze tussen Fortuyn en den Uyl op fifty/fifty. Deze verhouding wordt ook aangetroffen bij Nederlandse aanhangers van Kerry.

Duitsers of Fransen?

Nederlandse Bush aanhangers hebben liever te maken met Duitsers dan met Fransen (61% vs. 39%). Onder Nederlanders met een voorkeur voor Kerry ligt deze verhouding fifty-fifty, wederom gelijk aan het landelijke gemiddelde.

Koningin of president?

Aan een gekozen president is Nederland voorlopig niet toe. Op de vraag waar gaat uw voorkeur naar uit: een koningin of president blijkt driekwart van de Nederlanders voor een koningin te kiezen. Nederlandse aanhangers van Bush zijn een monarchie meer dan gemiddeld (80%) gunstig gezind. Kerry supporters in Nederland scoren gelijk aan het landelijke gemiddelde.

Story of Elsevier? RTL Boulevard of NOVA?

De meeste Nederlandse aanhangers van Kerry lezen liever de Elsevier dan de Story, en kijken liever NOVA dan RTL Boulevard: in beide gevallen rond de 60% vs. 40%. Dit is in lijn met het landelijke gemiddelde. Onder Nederlanders met een voorkeur voor Bush liggen beide verhoudingen fifty/fifty. Met andere woorden, desgevraagd kiezen Nederlandse supporters van Bush relatief vaker voor de Story dan voor Elsevier, en vaker voor RTL Boulevard dan NOVA.

Demografie

De Nederlandse aanhangers van Kerry (in totaal 77%) zijn met name te vinden onder senioren (82%), in eenpersoons huishoudens (84%), in het Westen van Nederland (83%), onder de hogere inkomens (80%) en onder personen met een hogere opleiding (80%). Aanhangers van Bush (in totaal 23%) kennen het volgende profiel: een leeftijd van 35 tot 49 jaar (28%), woonachtig in de Randstad, Noord of Oost Nederland (elk 28%), een laag inkomen (29%) en lager opgeleid (40%).

Over Trendbox
Trendbox B.V. is een van de grootste volledig onafhankelijke marktonderzoekbureaus in Nederland. Vanaf de oprichting in 1990 heeft het bedrijf een gezonde groei doorgemaakt. Dankzij een goede balans tussen ad hoc opdrachten en continue trendmonitors, heeft Trendbox zich een onderscheidende positie in de Nederlandse markt voor marktonderzoek en marktinformatie verworven. Trendbox is lid van de Research Keurmerkgroep, de vereniging van ISO gecertificeerde marktonderzoekbureaus in Nederland. Meer informatie over Trendbox is te vinden op www.trendbox.nl.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Trendbox
Tel.0206694414
Lex de Witt
Onderzoeksdirecteur
lex.dewitt@trendbox.nl

Of een bezoek brengen aan onze website: www.trendbox.nl

29 okt 04 10:49