Aedes

Woningcorporaties regelen dak voor groeiende groep dak- en thuislozen

29 oktober 2004

Een groeiend aantal mensen doet een beroep op voorzieningen voor maatschappelijke opvang. Het gaat vooral om dak- en thuislozen en mishandelde vrouwen en hun kinderen. De groeiende vraag vergroot de toch al bestaande capaciteitsproblemen in de opvang. De brancheorganisaties Aedes vereniging van woningcorporaties en de Federatie Opvang (FO) signaleerden in 2003 al dat veel meer geld nodig is voor de opvang dan het kabinet toen verstrekte. Maar Aedes en de FO zijn zelf ook in actie gekomen. Zij zijn het project 'Geef opvang de ruimte' gestart, in samenwerking met de Stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV). Dit project moet oplossingen dichterbij brengen voor de vastgelopen opvang. In Zwolle, Breda, Eindhoven, Den Haag en Leeuwarden worden lokale partners gestimuleerd en ondersteund bij het opzetten van nieuwe voorzieningen.

'Corporaties zijn aanspreekbaar op de huisvesting voor de opvang van dak- en thuislozen. Als corporaties dat doen, hebben zorg- en welzijnsinstellingen de handen vrij voor hún kerntaken. Dat is een logische rolverdeling waar alle partijen bij winnen, de dak- en thuislozen voorop.' Dit zegt Willem van Leeuwen, voorzitter van Aedes, naar aanleiding van de nieuwe Aedes-publicatie 'Schouders onder de opvang; de samenwerking tussen woningcorporaties en maatschappelijke opvang'.

Voorbeelden van projecten die corporaties samen met zorg- en welzijnsinstellingen hebben gerealiseerd zijn er te over. Zo bestaat er in Groningen Het Eemshuis, een zogenaamde time out voorziening. In totaal dertig daklozen kunnen er bijkomen van het leven op straat en nieuwe structuur aanbrengen in hun leven. Woningcorporatie In uit Groningen is vastgoedbeheerder van Het Eemshuis en van een groot aantal andere opvangvoorzieningen.

In Amsterdam hebben de stichting HVO-Querido en de Algemene Woningbouwvereniging (AWV) gezamenlijk Sociaal Pension Varikstraat opgezet, een woonvoorziening voor veertien mensen die door hun harddrugverslaving dakloos zijn geworden. Het pension is een tussenvoorziening waar bewoners die gemotiveerd zijn om weer deel uit te gaan maken van de maatschappij, daarin worden getraind.

'Corporaties zijn aanspreekbaar voor de huisvesting, maar we eisen van onze partners dat ze opvang en begeleiding regelen. Als zorg- en welzijnsinstellingen daartoe niet in staat zijn willen we samen met hen optrekken richting lokale en landelijke overheid om te knokken voor betere condities', aldus Van Leeuwen. 'Als de overheid niet voldoende middelen inzet om creatieve samenwerkende ondernemers ruimte te bieden om dingen op te lossen, dan komen we er niet uit.' Knelpunten zitten daarbij niet zozeer in de huisvesting, maar des te meer in de ernstige financiële tekorten bij de instellingen voor maatschappelijke opvang. De zware bezuinigingen op bijvoorbeeld reclassering en jeugdzorg verergeren de situatie. Van Leeuwen: 'Goede begeleiding aan de voorkant voorkomt dat mensen ontsporen. Beter van tevoren goed opvangen dan straks weer van straat plukken.'

Noot aan de redactie

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Ron Sinnige, persvoorlichter Aedes, (035) 626 82 97 of (06) 53 40 99 67.

De publicatie 'Schouders onder de opvang' kunt u gratis opvragen bij: afdeling Publicaties van Aedes vereniging van woningcorporaties, telefoon (035) 626 8203, e-mail: publicaties@aedes.nl of via www.aedesnet.nl.

Aedes vereniging van woningcorporaties heeft zo'n 600 leden die gezamenlijk circa 2,4 miljoen woningen beheren.

Hoort bij thema:

* dak- en thuislozen

* overige groepen