Praktijkonderzoek Veehouderij

Geslaagd seminar gezond produceren in de varkenshouderij

Dinsdag 12 oktober waren ruim 125 varkenshouders en mensen uit de periferie van de varkenshouderij naar het Autotron in Rosmalen gekomen. Naast de Nederlandse bezoekers waren er ook gasten uit België en Duitsland gekomen. Het onderwerp gezond produceren staat het laatste jaar sterk in de belangstelling gezien de goede resultaten. De resultaten van de ervaringen van het Proefbedrijf Varkens bleken de aanwezigen goed aan te spreken. Bedrijfsleider Gert van Beek is inmiddels al `gecontracteerd' voor een inleiding in België.

De sprekers gaven in vier lezingen aan hoe gezonde productie te bereiken is en wat het rendement ervan is. Uit de ervaringen van het proefbedrijf Varkens bleek dat de hoge gezondheidsstatus (SPF) bij de start van het bedrijf, nu na drie jaar nog steeds behouden is. Doordat de varkens vrij zijn van veel varkensziektes zoals bv. Abortus Blauw, Mycoplasma Hyopneumoniae, Streptococcus suis, Snuffelziekte, Vibrio (dysenterie), Ectoparasieten (schurft en luizen) en TGE(besmettelijk braken/diarree) worden er weinig medicijnen gebruikt. Dat scheelt aanmerkelijk in de kosten. Door de lage ziektedruk zijn de technische resultaten ook veel beter.
Wat deze middag ook vaak aan de orde kwam was de "hogere arbeidsvreugde" van de varkenshouder. Het was, zoals een van de sprekers zei, "Zo stil in de stal, je hoort geen hoestende varkens meer. En als je er wel een hoort is dat een eerste signaal dat er eentje ziek wordt, en dan ben je er vroeg bij om een behandeling te starten."
De aanwezigen waren het met elkaar eens dat het `gezond produceren van varkens' goede perspectieven biedt voor de varkenshouderij. Dit seminair was georganiseerd door Praktijkonderzoek-ASG en PIC Benelux.

---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 29-10-2004 10:15.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl