Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

Mindef: Marinevliegkamp de Kooy blijft open

Marinevliegkamp de Kooy in Den Helder wordt niet gesloten. Dit is de uitkomst van het overleg dat vanochtend heeft plaatsgevonden tussen Staatssecretaris van Defensie C. Van der Knaap, de Commissaris van de Koningin van Noord-Holland mr. H.C.J.L. Borghouts, gedeputeerde J.J. Schipper, burgemeester drs. J.M. Staatsen en wethouder N.A. Bais van Den Helder en directeur R. Hijmans van Luchthaven Den Helder B.V.. De belangrijkste afspraken zijn dat de civiele luchthaven en de bedrijven die vliegen op De Kooy vanaf 2006 meer gaan betalen voor het medegebruik en dat Defensie onder die voorwaarde bereid is het vliegkamp open te houden. Daarnaast ziet Defensie mogelijkheden verder te besparen op de eigen bedrijfskosten. De provincie Noord-Holland en de gemeente Den Helder zullen zich gezamenlijk inspannen voor meer investeringen in de Kop van Noord-Holland. Met de waarborg van het openblijven van De Kooy liggen hiertoe alle mogelijkheden weer open.

In de Prinsjesdagbrief kondigde Defensie aan te overwegen het vliegkamp te sluiten. Dit was het gevolg van de plannen om de huidige Defensie helicoptercapaciteit en het daaraan gekoppelde groot onderhoud zoveel mogelijk te concentreren op luchtmachtbasis Gilze-Rijen. Hierdoor blijven er in de toekomst slechts 12 NH90 helicopters over op het Marinevliegkamp. Omdat Defensie het belang van het Marinevliegkamp voor civiele medegebruikers en lokale overheden onderkent, heeft Staatssecretaris van der Knaap de laatste weken bestuurlijk overleg gevoerd om mogelijk tot een andere oplossing te komen.

Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat de gezamenlijke kosten van civiel en militair gebruik van het marinevliegkamp E 3 miljoen bedragen. Overeengekomen is dat deze kosten naar rato van het aantal vliegbewegingen zullen worden verdeeld. De afdracht van de medegebruikers aan Defensie zal dientengevolge stapsgewijs oplopen van E 900.000 nu tot E 1,6 miljoen in 2008. Na een nadere analyse van de militaire exploitatiekosten ziet Defensie bovendien mogelijkheden om deze met E 450.000 terug te brengen. De hogere afdracht van de civiele medegebruikers en de hiervoor genoemde besparing maken het mogelijk Marinevliegkamp De Kooy open te houden. De afspraken zullen nader worden uitgewerkt en vastgelegd in een aanpassing van de gebruiksovereenkomst.

Verder zal een procedure in gang worden gezet om het aantal civiele vliegbewegingen te verhogen, onder gelijktijdige vermindering van de ruimte voor militaire vliegbewegingen. Dit zal de economische positie van de luchthaven versterken en een hogere afdracht aan Defensie mogelijk maken. Defensie en de Luchthaven Den Helder B.V. zullen ook onderzoek doen naar de voor- en nadelen van een omkeer van de eigendomsverhoudingen: van het huidige militaire veld met civiel medegebruik naar een civiel veld met militair medegebruik. In 2007 zullen de ontwikkelingen met betrekking tot De Kooy worden geëvalueerd. Dan kunnen hierover besluiten worden genomen.

Volgende week zal de Kamer hierover in een brief worden ingelicht. De afspraken zijn gemaakt onder het voorbehoud dat ook de Tweede Kamer en de gemeenteraad van Den Helder hiermee kunnen instemmen.