Politie Gelderland-Midden

Gelderland-Midden

West Veluwe-Vallei

---

Ede - acht auto's op elkaar op A30: stremming en één gewonde
Publicatiedatum: 29-10-2004

Bij een verkeersongeval op de autosnelweg A30, tussen Ede en Barneveld, zijn vrijdagochtend acht auto's op elkaar gebotst. Eén van de betrokken bestuurder raakte daarbij gewond. Zijn verwondingen leken echter niet ernstig, maar het slachtoffer is evenwel ter observatie opgenomen in het ziekenhuis. Omdat de rijbaan door het ongeval gestremd werd liep het verkeer tussen Ede en Barneveld vertraging op.

Even na zes uur in de ochtend reed een 21-jarige Otterloër met een pick-up bedrijfsauto bij de Ede de A30 op richting Barneveld. Bij het invoegen zou de Otterloër naar de meest linkerbaan gereden zijn, waarbij hij kennelijk een achterop komende automobilist over het hoofd zag. Tussen deze automobilist, een 20-jarige man uit Doetinchem, en de Otterloër kwam het tot een aanrijding, waarbij de Doetinchemmer dwars op de rijbaan tot stilstand kwam. Vervolgens botste een 38-jarige man uit het Gelderse Elst daar weer achterop. Dat had tot gevolg dat de auto van de Otterloër nogmaals werd aangereden. De Elstenaar liep een hoofdwond op, de overige bestuurders en inzittenden kwamen met de schrik vrij. Als gevolg van deze aanrijdingen botsten nog vijf andere achteropkomende auto's op elkaar, waarmee het totale aantal betrokken voertuigen op acht kwam te staan. Gedurende de afhandeling van het ongeval sloot de politie de A30 af. Omstreeks kwart voor tien werd de rijbaan weer vrijgegeven. Tegen de Otterloër wordt proces-verbaal opgemaakt. Bij geen van de betrokken bestuurders is drankgebruik geconstateerd.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Wageningen - Wageninger na telefonische belediging aangehoud
Publicatiedatum: 29-10-2004

De Wageningse politie heeft donderdagmiddag een 43-jarige man uit die stad aangehouden wegens belediging van een agent. De man zou een aantal malen achtereen met het bureau aan de Rustenburg in zijn woonplaats hebben gebeld en eiste zijn wijkagent te spreken. Aangezien deze niet direct bereikbaar was werd hem verwezen naar het spreekuur. Dat zinde de man kennelijk niet, waarop hij de agent die hem te woord stond beledigde. De Wageninger bleek bekend te zijn bij de agent in kwestie en werd vervolgens later in zijn woning aangehouden. De man moet zich nu begin dece mbervoorderechterverantwoorden.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - verkeerscontroles West-Veluwe Vallei

Publicatiedatum: 29-10-2004

Door het verkeershandhavingsteam (VHT) van de politie zijn donderdag op verschillende plaatsen verkeerscontroles gehouden. Hieronder een overzicht met de resultaten:

- In Wageningen werd tussen kwart voor zeven en één uur gecontroleerd op de Lawickse Allee. Van de ruim 4300 passanten reden er 47 te hard.
- Ook op de Grintweg in Wageningen werd een snelheidscontrole gehouden. Dat vond plaats tussen half acht en negen uur 's avonds. Van de ruim 200 gecontroleerde bestuurders reden er 39 te hard. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 72 km/u, terwijl daar maximaal 50 gereden mag worden.

- Tussen kwart over acht en kwart over één controleerde het VHT op de Barneveldseweg in Nijkerk. Daar werden 254 hardrijders geflitst op een totaal aantal van 2310 passanten.

- Op de Rijksweg in Terschuur werden tussen half negen en kwart over één 1600 bestuurders op snelheid gecontroleerd. Daarvan reden er 44 te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 113 km/u, terwijl daar maximaal 80 gereden mag worden.

- In Ede werd tussen kwart voor vier en kwart over vijf gecontroleerd op de Laan der Verenigde Naties (binnen de bebouwde kom). Daarbij werden 61 hardrijders gesnapt op een totaal aantal van 551 passanten.
- Tussen kwart voor vier en negen uur 's avonds werd op de Rijksweg N224, eveneens in Ede gecontroleerd op snelheid. Daar reden 165 bestuurders te hard op een totaal aantal van ruim 3400 passanten.
- Op de Dr. W. Dreeslaan in Bennekom werd tussen kwart voor vier en negen uur `s avonds een snelheidscontrole gehouden. Van de 3000 passanten reden er 226 bestuurders te hard.

- Op de Van Balverenweg, eveneens in Bennekom werd tussen kwart voor zes en zeven uur ook op snelheid gecontroleerd (binnen de bebouwde kom). Dat leverde 44 snelheidsovertredingen op onder ruim 900 passanten. Hoogst gemeten snelheid daarbij bedroeg 75 km/u, terwijl 50 daar de limiet is.

- In Hoevelaken werden uitgebreide verkeerscontroles gehouden op de Westerdorpsstraat en Oosterdorpsstraat. Dat gebeurde in de avonduren tussen zeven en negen uur. Er werd ander meer aandacht besteed aan snelheid, alcohol en gebruik van autogordels en helm. Op de Westerdorpsstraat werden geen snelheidsovertredingen gemeten. Vijf bestuurders moesten een blaastest afleggen maar strafbare limieten werden niet overschreden. Zes bestuurders kregen een bon omdat ze de gordel niet om hadden. Op de Oosterdorpsstraat werden 12 bekeuringen uitgeschreven: drie voor snelheid, vier wegens het niet dragen van de autogordel. De overige vijf waren voor diverse technische mankementen. Onder 30 bestuurders werden blaastesten afgenomen maar ook hier werden geen drankrijders aangetroffen.

- In Barneveld werden in de avond en nachtelijke uren tot één uur alcoholcontroles gehouden op de Burgemeester Kuntzelaan, Schoutenstraat en Thorbeckelaan, in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee. Ruim 250 bestuurders moesten een blaastest afleggen. Dat resulteerde in één geval een proces-verbaal wegens het rijden onder invloed met een promillage van ruim tweeënhalf maal de toegestane hoeveelheid. De betrokken bestuurder, een 26-jarige Hoevelaker, raakte daarvoor zijn rijbewijs kwijt.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---