Gemeente Rotterdam

Nr.141
28 oktober 2004

70% minder inschrijvingen na strengere controle Burgerzaken

Het aantal verzoeken tot inschrijving op een hotspot-adres is sterk gedaald in die gebieden waar de gemeente de inschrijving in de Gemeentelijke Basisadministratie personen (GBA) streng controleert. Dit blijkt uit het evaluatierapport Pilot Bestandenaanpak GBA in de hotspots. Naar aanleiding van dit rapport heeft het College besloten door te gaan met het strenger controleren van inschrijvingen en meer wijken aan te wijzen waar binnenkort strenger wordt gecontroleerd. De Beijerlandselaan in Feijenoord en de Balkenstraat in Spangen worden aan de proef toegevoegd. Daarnaast zal de strengere controle niet alleen betrekking hebben op particuliere woningen, maar ook op woningen van de woningcorporaties in Hoogvliet, Oude Noorden, Oude Westen, De Velden (Zuidwijk), De Loos (Zuidwijk) en Katendrecht.

0-meting
Uit een 0-meting die is gehouden voorafgaand aan de pilot, bleek dat er in het proefgebied in een half jaar ongeveer 2100 verzoeken tot inschrijving binnenkwamen. In de pilotperiode kwamen in een half jaar 750 verzoeken tot inschrijving op een hotspot-adres binnen. Van de 750 verzoeken tot inschrijving op een hotspot-adres, bleken 600 inschrijvingen na controle in orde. 102 inschrijvingen zijn niet gehonoreerd, omdat er sprake was van onder andere illegale verblijfsinrichtingen, onjuiste inschrijving, omdat het pand niet in orde was of mensen na herhaalde controlebezoeken niet thuis bleken te zijn. Zo'n 50 verzoeken moesten op de peildatum nog worden gecontroleerd. Samengevat is het aantal inschrijvingen in de pilotgebieden gedaald van zo'n 2100 naar maximaal 650, een daling van zo'n 70 %. Bij de bijna 2000 voormalige illegale verblijfsinrichtingen (IVI's) - die deels ook buiten de pilotgebieden liggen- waren volgens de 0-meting in dezelfde periode zo'n 600 verhuisbewegingen te verwachten. Het aantal verhuisbewegingen bij de IVI's daalde tijdens de pilotperiode naar 120, een daling van 80 %.

Uitbreiding
De proef wordt uitgebreid met de straten Beijerlandselaan en Balkenstraat. Ook worden de woningcorporaties Nieuwe Unie, Vestia, WBR en WoonbronMaasoevers, aangesloten. De strengere controle op inschrijvingen gaat ook gelden bij het huren van woningen van deze corporaties in Hoogvliet, Oude Noorden, Oude Westen, De Velden, De Loos en Katendrecht. Daarnaast wordt de Verhuurdersverklaring in de hele stad ingevoerd. Wie zich wil inschrijven, moet een verklaring van de verhuurder kunnen tonen. Op deze manier heeft de gemeente meer bewijs dat de verhuurder op de hoogte is. Daarmee wordt illegale bewoning tegengegaan.

Proef
Het college van Burgemeester en Wethouders is in februari met de proef gestart in een aantal hotspotgebieden in de deelgemeenten Charlois en Feijenoord, waarbij alle verhuismutaties in de Gemeentelijke Basisadministratie strenger worden gecontroleerd. Vanwege het succes is de proef in juni uitgebreid naar een aantal wijken in het centrum en de deelgemeente Delfshaven. Bij deze uitbreiding is door het College tevens besloten alle huurders te controleren die zich inschrijven in een mogelijk verdacht pand. Het gaat om alle mogelijk verdachte panden in heel Rotterdam. Het College heeft tot deze strenge aanpak besloten om een eind te maken aan de misstanden op de woningmarkt. Deze aanpak past in het streven van het college van burgemeester en wethouders, zoals dat is beschreven in het rapport Rotterdam zet door. Op weg naar een stad in balans, om de woningmarkt gezond en de stad veiliger te maken.

noot voor de redactie/