Provincie Zuid-Holland

Vergadering GS 26 oktober 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 26 oktober 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd op het StatenInformatieSysteem.

Jeugdbeleid en jeugdzorg in de regio GoudaDe gemeente Gouda en de provincie Zuid-Holland maken - in de vorm van een convenant - afspraken over de aansluiting tussen jeugdbeleid en jeugdzorg. Drie belangrijke onderwerpen zijn opvoedings- en gezinsondersteuning, het voorkómen van schooluitval en de aanpak van jeugdcriminaliteit. Het gemeentelijk jeugdbeleid voorziet erin dat problemen bij jeugdigen zo veel mogelijk worden voorkomen en tijdig worden gesignaleerd. De provincie is verantwoordelijk voor de instandhouding van Bureau Jeugdzorg en het aanbod van jeugdzorg aan kinderen en jongeren met ernstige opgroei- en opvoedproblematiek. Het convenant wordt ondertekend op donderdag 28 oktober om 12.00 uur in het stadskantoor van Gouda door Piet van der Sluijs (wethouder Jeugdbeleid van de gemeente Gouda) en Lennie Huizer (gedeputeerde Samenleving van de provincie Zuid-Holland).

Terugvordering subsidiesDrie subsidies die in de jaren 2001, 2002 en 2003 zijn verleend aan de Regionale Steunfunctie Allochtonen Zuid-Holland West (RSA) zijn lager vastgesteld. Op basis van verslagen, prestatieverklaringen en accountantsonderzoek is namelijk vast komen te staan dat een aantal prestaties niet is geleverd. Van de voorschotten die destijds zijn verstrekt, wordt nu een deel teruggevorderd. Het gaat in totaal om een bedrag van ongeveer 155.000 euro.

WoonvisieGS hebben ingestemd met de woonvisie van de Drechtsteden Het woningbouwprogramma voor de periode 2005-2009 bevat 9.900 woningen. GS zijn akkoord met de productie van 25 procent woningen in de sociale sector in plaats van de gebruikelijk 30 procent. Dit komt omdat er slechts 20 procent sloop van oude woningen in het bouwprogramma is opgenomen.

Beantwoording schriftelijke vragen van de SGP/ChristenUnie over de N208, aanleg rotonde Meer en Duin in Lisse (nr. 1915)De heer Freeke (SGP/CU) wil van het college weten of bij de planontwikkeling van de rotonde Meer en Duin in Lisse voldoende rekening is gehouden met de cultuurhistorische waarde van Bollenvilla Wildlust en de aanwezige bomen en begroeiing. Er is in 1988 onderzoek gedaan in het kader van het monumenten Inventarisatieproject voor rijksmonumenten. De villa is toen bij gebrek aan voldoende argumenten niet geselecteerd als rijksmomument. De provinciale Advies Commissie Monumenten heeft in 2004 in het kader van de aanleg van de rotonde nogmaals een toets uitgevoerd. Ook nu was de conclusie dat er onvoldoende argumenten zijn. In de tuin staan drie bomen. Voor twee ervan wordt een kapvergunning aangevraagd.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl op het StatenInformatieSysteem.

Statenvragen van de SGP/ChristenUnie over het Strategisch Groenproject Eiland van Dordrecht (nr. 1906)De heer Slingerland (SGP/CU) heeft vragen gesteld over het Eiland van Dordrecht waar al meer dan tien jaar is gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe natuur in het buitengebied bij Dordrecht. De plannen hebben tijdelijk op een laag pitje gestaan toen er een riviergeul door het Dordtse buitengebied moest komen. De riviergeul blijkt geen haalbare optie te zijn, waardoor de natuurplannen weer opgepakt kunnen worden. De provincie heeft echter geen geld meer beschikbaar. De vragensteller wil weten hoe dat kan. GS geven in de beantwoording aan dat de Strategische Groenprojecten, waar het Eiland van Dordrecht er één van is, zijn gestart op basis van het Structuurschema Groene Ruimten van het Ministerie van LNV. De provincie is regisseur en gedelegeerd opdrachtgever. Het rijk verzorgt het grootste gedeelte van de financiering. Begin dit jaar is gebleken dat er door het ministerie van LNV onvoldoende middelen beschikbaar zijn gesteld om alle groenprojecten te kunnen uitvoeren in de beschikbare tijd, tot 2013. De provincie is in overleg met regiopartners en LNV om tot een voorstel voor gezamenlijke financiering te komen voor alle groenprojecten in Zuid-Holland.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl op het StatenInformatieSysteem.

PleegzorgOp 30 juni 2004 hebben Provinciale Staten (PS) een motie aangenomen om te onderzoeken hoe het gespecialiseerde en betaalde pleegouderschap in Zuid-Holland vorm kan krijgen. Op dit moment loopt in Noord-Brabant een landelijke pilot intensieve pleegzorg. In de tussentijdse onderzoeksrapporten worden aanbevelingen gedaan voor inhoudelijke aanscherping van deze pilot en voor de arbeidsrechtelijke en financiële consequenties van 'betaald' pleegouderschap. GS stellen voor om de uitvoering van de motie aan te houden en definitief te besluiten over intensieve pleegzorg in Zuid-Holland nadat de uitkomst van de eindevaluatie in Noord-Brabant bekend is (naar verwachting januari 2005).

Ruimte voor Jongeren Op 1 januari 2005 treedt de Wet op de jeugdzorg (Wjz) in werking. Daarmee wordt de provincie Zuid-Holland verantwoordelijk voor de aanspraak op jeugdzorg. Het Rijk decentraliseert de taken jeugdbescherming en jeugdreclassering naar de provincie. De provincie wordt ook verantwoordelijk voor twee landelijke jeugdzorgvoorzieningen: het Jongerenhuis Harreveld en de Hoenderloo Groep voor Jeugdzorg en Onderwijs, inclusief de Glenn Mills School.

De taken van Bureau Jeugdzorg zijn in de nieuwe wet vastgelegd. Na de indicatiestelling door Bureau Jeugdzorg kunnen cliënten aanspraak maken op zorg die wordt gegeven door jeugdzorginstellingen. Bij twee van de vier jeugdzorginstellingen zijn de wachtlijsten al weggewerkt.

In het Beleidskader 2005-2008 staan vier doelen centraal: het versterken van het jeugdbeleid, het realiseren van een integrale toegang tot de jeugdzorg, het waarborgen van het recht op jeugdzorg en het vergroten van de betrokkenheid van jongeren. De provincie Zuid-Holland investeert extra in het meerjarige preventietraject 'Veilig opgroeien in Zuid-Holland' (Communities that Care) in een toenemend aantal gemeenten. Daarnaast financiert de provincie samen met het ministerie van VWS tien nieuwe behandelplaatsen voor kinderen met ernstige gedragsproblemen als alternatief voor plaatsing in een justitiële jeugdinrichting. Provinciale Staten worden gevraagd over het Beleidskader 2005-2008 een uitspraak te doen.

In het Uitvoeringsprogramma 2005 zijn de prestaties voor het eerste Wjz-jaar vastgelegd. De wachtlijsten jeugdzorg worden in 2005 zo veel mogelijk weggewerkt. Nieuw is dat de provincie acties gaat ontwikkelen om de slachtoffers van loverboys beter op te vangen. In totaal wordt in 2005 ca. 93 miljoen euro ingezet uit de Doeluitkeringen jeugdzorg en uit de provinciale middelen jeugdbeleid. Het beleidskader en het uitvoeringsprogramma worden naar de ministeries van VWS en Justitie gezonden, en worden door deze gebruikt als basis voor het beschikbaar stellen van de Doeluitkeringen.

Concept opgavenprofiel ten behoeve van de bestuurskrachtmeting provincie Zuid-HollandOp 12 november 2003 hebben Provinciale Staten besloten een bestuurskrachtmeting bij de provincie Zuid-Holland te laten uitvoeren. Het doel van de bestuurskrachtmeting is een helder beeld te krijgen in hoeverre de provincie in staat is haar verschillende opgaven te realiseren. Die opgaven bestaan uit de verschillende rollen die de provincie heeft bij de uitvoering van haar taken. Een extern onderzoeksbureau heeft nu een opsomming van de opgaven van de provincie Zuid-Holland gemaakt. Dit opgavenprofiel is de rapportage over het eerste gedeelte van de bestuurskrachtmeting.

Ruimte voor RuimteGS hebben een verklaring van geen bezwaar verstrekt aan de gemeente Pijnacker-Nootdorp voor de aanleg van een skatepark naast de Ontmoetingskerk aan de Klapwijkseweg 91 in Pijnacker.

Aan de Oukoopsedijk 10 in Reeuwijk mag in het kader van de Ruimte-voor-Ruimte regeling een extra woning worden gebouwd. Het huidige bouwblok wordt ingekrompen en overblijvende grond krijgt een agrarische of een groenbestemming. De Ruimte-voor-Ruimte regeling is bedoeld om bedrijfsgebouwen of kassen die niet meer in gebruik zijn en het landschap ontsieren te vervangen door woningen.

Zuid-Holland wil Leren voor Duurzame OntwikkelingGS hebben het Programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling 2004-2007 vastgesteld. In dit programma staan plannen om activiteiten rond duurzame ontwikkeling in Zuid-Holland te stimuleren. De bedoeling is dat de uitgangspunten en criteria uit het programma worden gebruikt als basis voor de selectie en invulling van een beperkt aantal projecten in het kader van Leren voor Duurzame Ontwikkeling. Verder hebben GS het plan opgevat om een provinciaal Platform Leren voor Duurzame Ontwikkeling in te stellen. Dit platform zal bestaan uit vertegenwoordigers van gemeenten, regio's, waterschappen en diverse maatschappelijke organisaties. De bedoeling is om in samenwerking met het Platform het kennismanagement en de communicatie rond duurzame ontwikkelingen verder uit te werken. Het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling sluit aan bij het landelijke initiatief Leren voor Duurzame Ontwikkeling van vijf ministeries. Om de plannen uit te kunnen voeren, is door de provincie een bijdrage gevraagd aan het rijk. Naar verwachting zullen de specifieke projecten begin 2005 bekend worden.