Ministerie van Algemene Zaken

Speech van de voorzitter van de Europese Raad, dr. Jan Peter Balkenende, bij de

ondertekening van het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa, Rome, 29 oktober 2004

Mede-Europeanen,

Als deze ceremonie iets laat zien, dan is het het vermogen van Europa om zichzelf steeds te vernieuwen. Om ­ voortbouwend op het verleden ­ zichzelf steeds opnieuw uit te vinden.

Wij Europeanen hebben de wereld in de loop van onze geschiedenis de mooiste ideeën en kunstwerken geschonken. Maar we hebben de wereld ook bruut geweld gebracht, en onderdrukking zonder weerga.

Na de donkere jaren van de Tweede Wereldoorlog beseften we dat we alleen samen een leven van vrijheid, vrede en voorspoed konden opbouwen. We pakten elkaar bij de hand en gingen samen op weg.

We creëerden samen nieuwe welvaart, nieuwe kansen. We verwierven als Europeanen de vrijheid om te gaan en te staan waar we willen. Om contact te leggen met wie we willen. Om te ondernemen wat we willen.

We waren er getuige van dat voormalige dictaturen zich omvormden tot democratieën. We beleefden de hereniging van Europa. Steeds meer landen sloten zich bij ons aan. Niet uit dwang, maar uit vrije wil.

Volgend jaar vieren we in een groot deel van Europa zestig jaar vrede. Zo'n lange periode van vrede en vrijheid is nooit eerder in onze geschiedenis voorgekomen. Met onze handtekening onder het Grondwettelijk Verdrag laten we vandaag zien dat we met elkaar dóór willen gaan. We verbinden ons opnieuw en met volle overtuiging aan een leven zonder oorlog en onrecht. Aan de vrijheid die ons lief is.

Ik wil iets zeggen tot mijn collega's, die straks namens hun land en hun bevolking zullen tekenen. Onze handtekening is geen sluitstuk, maar een nieuw begin.


---

Na deze mijlpaal gaat de weg verder. De Grondwet geeft ons ­ samen met de Europese

Commissie, het Europees Parlement en de nationale parlementen - betere mogelijkheden om Europa veiliger, economisch sterker en rechtvaardiger te maken. Die mogelijkheden moeten we samen ten volle benutten. Onze taak is niet klaar.

Europa is van ons allemaal. Het succes van de Unie is het succes van alle Europeanen. Op veel plekken in de wereld kijken mensen met bewondering naar wat wij samen tot stand weten te brengen. In Europa heerst niet langer het recht van de sterkste. Hier geloven we in vrede, vrijheid, samenwerking en dialoog. De Grondwet voor Europa is daar de bevestiging van. Dat is iets om trots op te zijn.

Is Europa een bedreiging voor onze eigen identiteit? Die vraag leeft bij veel mensen. Maar is het niet juist dankzij de vrijheid en openheid in Europa - dankzij de contacten met anderen - dat we kunnen ontdekken wie we zelf zijn?

Het Grondwettelijk Verdrag dat we vandaag ondertekenen, is een stevig fundament onder onze gezamenlijke toekomst. Vrede, veiligheid en welvaart zijn even kostbaar als kwetsbaar. Met deze Grondwet staan ze sterker. En daardoor staan wij sterker. Daarmee is deze ceremonie een boodschap van hoop. Een nieuw begin.

Het verhaal van Europa was eeuwenlang een verhaal van vijanden en conflicten. Het is een verhaal van vrienden en samenwerking geworden. De Grondwet voor Europa is daarvan de bezegeling.

Mensen binnen en buiten Europa kijken naar ons met een blik vol verwachting. Europa begint vandaag aan een nieuwe fase. Laten we de nieuwe kansen die de Grondwet ons biedt met beide handen aangrijpen. We hebben reden om optimistisch te zijn. Vol geloof en vertrouwen in onze gezamenlijke toekomst.

Dank u wel.


---