Gemeente Breda

Nieuw reglement Gemeentelijke Kredietbank

GKBlogo.jpg

Het college van burgemeester en wethouders heeft het reglement van de Gemeentelijke Kredietbank Breda (GKB) aangepast. De GKB verstrekt sociale leningen en geeft schuldhulpverlening aan mensen uit Breda en de omliggende gemeenten. Door de aanpassing kan de GKB haar werkgebied vergroten.

Onder het oude reglement was samenwerking alleen mogelijk met de gemeenten in West-Brabant en de gemeente Tilburg.

Veranderde wetgeving
Door de Wet op het consumentenkrediet en de wet Financiering Decentrale Overheden was landelijke wetgeving rondom het verstrekken van consumptieve kredieten veranderd. Het reglement moest hieraan nog aangepast worden. Daarnaast hebben ook gewijzigde inzichten en uitgangspunten van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) waar de GKB Breda lid van is, geleid tot de aanpassing van het GKB-reglement. Dit houdt in dat mensen met een inkomen tot 130% van het minimumloon een sociaal krediet verstrekt kunnen krijgen door de GKB. Overigens is schuldhulpverlening niét inkomensgebonden. Omdat de GKB in de praktijk al handelde naar de veranderde wetgeving, zijn de aanpassingen vooral technisch van aard. Ze hebben dan ook geen gevolgen voor mensen die gebruik maken van diensten van de GKB.

Groter werkterrein
Ook is gebruik gemaakt van de mogelijkheid om het gebied waarin de GKB haar werkzaamheden kan aanbieden, uit te breiden. Onder het oude reglement was samenwerking slechts mogelijk met gemeenten in West-Brabant en de gemeente Tilburg. Onder het nieuwe reglement kan de GKB samenwerken met elke gemeente in Nederland, mits er in die gemeente geen volkskredietbank aanwezig is én de GKB met die gemeente een samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten. Zo wil de gemeente Dordrecht gebruik maken van de mogelijkheid om kredietverlening te laten verlopen via de GKB.

Breda, 28 oktober 2004