Politie Zuid-Holland-Zuid

29/10 Dordrecht en Zwijndrechtse Waard

29-10-2004 - Persberichten District I

BRISANTGRANAAT
HENDRIK-IDO-AMBACHT Op donderdagochtend 28 oktober 2004 vonden medewerkers van de afvalophaaldienst Netwerk rond 09.00 uur een brisantgranaat in een vuilcontainer. Zij belden daarop de politie die zeer snel naar de vindplaats aan de Isaac Sweerslaan te Hendrik-Ido-Ambacht ging. Het bleek te gaan om een granaat van 15 cm lengte en 4 cm doorsnede. De bomverkenner van de politie kon niet vaststellen of het om een blindganger ging of dat de afgesloten huls leeg was. De gewaarschuwde Explosieven Opruimings Dienst wilde geen risico lopen, ondanks de inschatting dat het gevaar relatief laag was. Daarom werd met toestemming van de burgemeester besloten de granaat op een terrein aan de Achterambachtseweg bij Sandeling tot ontploffing te brengen. De granaat is in het afval terecht gekomen, doordat een 14-jarige jongen uit de buurt genoeg had van dit cadeautje dat hij een half jaar eerder had gekregen van een oom. Hij gooide het gewoon in de vuilcontainer, zich niet bewust zijnde van een mogelijk gevaar. De politie is in gesprek met de jongen gegaan.

EXPLOSIEVE GROEI GEBRUIK VERLICHTING
DORDRECHT / ZWIJNDRECHT Bij controles op de M. Harpertsz Trompweg, en de Oranjelaan te Dordrecht, en op de Jeroen Boschlaan, de Ringdijk, de Brugweg en de Burg. Doornlaan te Zwijndrecht zijn 18 fietsers bekeurd bij een verlichtingscontrole omdat de verlichting niet aanwezig of niet in orde was. Het viel de politie op dat er maar weinig fietsers waren zonder licht. Ruim 150 fietsers hadden het licht op orde. De politie spreekt van een explosieve groei van het voeren van correcte verlichting; de controles en campagnes hebben blijkbaar effect.

Het doel van de controles is om fietsers, brom- en snorfietsers te wijzen op de gevaren van rijden zonder goede verlichting en uitleg te geven over wanneer er verlichting gevoerd moet worden. De eisen waaraan de fiets moet voldoen zijn: voor- en achterlicht voorzien van NL-keurmerk, rode achterreflector voorzien van NL-keurmerk, banden met zijreflectie en trappers met gele reflectoren. Deze verlichting dient niet alleen in het donker gevoerd te worden, maar ook bij slecht zicht door bijvoorbeeld mist, regen of sneeuwval. De politie richt zich met de verlichtingscontroles met name op jongeren van 12 tot 24 jaar. Er zal dan ook op routes naar school en rondom scholen gecontroleerd worden

AGENTEN GESLAGEN
ZWIJNDRECHT Een 27-jarige man uit Dordrecht is op 28 oktober op de Buitendreef aangehouden. Deze dakloze man bivakkeerde daar onder het viaduct van de Munnikensteeg. Een 42-jarige man uit Zwijndrecht nam uit nieuwsgierigheid een kijkje bovenaan het schuin oplopende gedeelte en trof er de slaapplaats van de 27-jarige aan. Deze haalde direct uit met zijn vuist en trof het slachtoffer in het gezicht. Deze rolde daarop het talud af. De verdachte sloeg daarop het slachtoffer opnieuw een paar keer in het gezicht. Agenten hielden de verdachte ter plaatse aan. Bij hem werd een digitale camera van onbekende herkomst aangetroffen en in beslaggenomen.

De man zou na verhoor in vrijheid worden gesteld, maar op het politiebureau aan de Nassauweg beledigde hij een rechercheur en spuugde hem in het gezicht. De agent die hem daarop aanhield, werd eveneens bespuugd en werd door de verdachte in het gezicht geslagen. Een andere agente die bij de aanhouding assisteerde, werd tegen haar arm en in haar gezicht geschopt. Bij het overbrengen van de verdachte naar de cel liet hij zich plots vallen, waarbij hij op zijn gezicht terecht kwam. Hij liep een bloedende kin op. Een GGD-arts heeft de verdachte en de agente onderzocht.

JONGEN AANGEHOUDEN
ZWIJNDRECHT Een 15-jarige jongen uit Zwijndrecht is kort na middernacht op 29 oktober op de Teilingen aangehouden. Hij zou zijn ouders hebben bedreigd, spullen in zijn ouderlijk huis hebben vernield en met brandstichting hebben gedreigd. De jongen heeft al langer problemen. Hij werd voor de nacht ingesloten.

ALCOHOL
DORDRECHT Een 33-jarige man uit Dordrecht is op 29 oktober op de Brouwersdijk aangehouden. Hij had zoveel alcohol op dat hij een rijverbod van 7 uur kreeg. Zijn rijbewijs in ingevorderd.

DORDRECHT Een 33-jarige man uit Dordrecht is op 29 oktober op de Krispijnseweg aangehouden. Hij had zoveel alcohol op dat zijn rijbewijs in ingevorderd. Hij kreeg daarnaast een rijverbod van 7 uur.

ZWIJNDRECHT Een 20-jarige man uit Zwijndrecht is op 29 oktober op de Jan Steenstraat aangehouden. Hij kreeg een rijverbod van 4 uur.

VERKEERSCONTROLE
DORDRECHT Bij een verkeerscontrole op de Oranjelaan zijn op 28 oktober in anderhalf uur tijd 23 processen verbaal geschreven. 17 automobilisten droegen geen gordel, drie konden geen rijbewijs laten zien, een auto was niet voorzien van een juiste kentekenplaat, een auto had APK-gekeurd moeten zijn, maar was dat niet en een auto voerde mistlichten. Alle weggebruikers werden staandegehouden.

DORDRECHT Bij een verkeerscontrole met staandehouding op de Burg de Raadtsingel zijn op 28 oktober in twee uur tijd 22 processen verbaal geschreven. 17 automobilisten droegen geen gordel en vijf konden geen rijbewijs laten zien.

VERLICHTINGSCONTROLE
DORDRECHT Bij een verlichtingscontrole op de Dubbeldamseweg Zuid zijn in totaal 49 (brom)fietsers gecontroleerd. Van 30 van hen was de verlichting in orde. Zij kregen van de controlerende agenten als cadeautje een lampje aan een sleutelhanger uitgedeeld. Er werden verder bekeuringen geschreven voor niet hand free bellen (1x), foutief parkeren (6x), het niet-dragen van de gordel (3x), rijden door rood licht (1x) en geen voorrang verlenen (1x).
Bij een verlichtingscontrole op de Galileilaan zijn in totaal 21 bekeuringen aan (brom)fietsers uitgedeeld. Een bromfiets werd in beslaggenomen, doordat deze veel te veel was opgeoerd.

AUTODIEF AANGEHOUDEN
DORDRECHT - In de vroege ochtend van 28 oktober is een 19-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats in Rotterdam aangehouden, waarbij bleek dat hij een auto eerder die nacht had gestolen aan de Talmaweg te Dordrecht. De man is in Dordrecht in verzekering gesteld. De eigenaar, een 27-jarige man uit Dordrecht, had nog niet eens gemerkt dat zijn auto weg was.