Gemeente Alkmaar


T.a.v. de mediaredactie

Persbericht

Alkmaar, 29 oktober 2004

Alkmaarse gemeenteraad stimuleert politieke programma´s bij lokale omroep

Alkmaarders kunnen binnenkort één keer per maand een politiek café bijwonen of beluisteren bij de lokale publieke omroep Radio Alkmaar Lokaal. Wekelijks maakt Radio Alkmaar Lokaal bovendien een studioprogramma over de lokale politieke actualiteit. Fracties in de gemeenteraad krijgen zendtijd om een eigen spotje uit te zenden, via een lokale variant van ´Zendtijd voor Politieke Partijen´. Dit alles komt tot stand dankzij financiële bijdragen van de Alkmaarse gemeenteraad.

Burgemeester Van Rossen tekende vanochtend de overeenkomst als voorzitter van de Alkmaarse gemeenteraad. Namens het bestuur van de Stichting Alkmaarse Radio en Televisie zetten voorzitter R. van Keulen en secretaris H. Oljans hun handtekening. Radio Alkmaar Lokaal beloofde daarmee tussen nu en 1 januari 2006 minstens twaalf live-uitzendingen te maken met politiek debat. Stadsdebatten tellen ook mee, als de lokale omroep deze live wil uitzenden. In de contractperiode van 60 weken verwacht de gemeenteraad dat Radio Alkmaar Lokaal daarnaast 50 studioproducties maakt. Ook kunnen de Alkmaarders elke maand 111 keer een spotje horen, waarin een raadsfractie een politieke boodschap verkondigt. Dat is ongeveer vier keer per dag verspreid tussen 7 uur ´s morgens en 11 uur ´s avonds.

Politiek Café ´De Publieke Tribune´
Radio Alkmaar Lokaal heeft aangekondigd het politiek café een keer per maand live uit te willen zenden vanuit De Sociëteit aan het Luttik Oudorp. De gemeenteraad verlangt dat de uitzending twee uur duurt, ten minste een keer wordt herhaald, en dat alle fracties even vaak aan bod kunnen komen in het programma. De gemeente(raad) betaalt voor per productie ongeveer 50% van de kosten. Dat is 700 euro per keer.

Studioprogramma ´De Politieke Antenne´
In het wekelijkse studioprogramma wordt teruggeblikt op de laatste raads- of commissievergadering en vooruitgeblikt op de volgende. Waarschijnlijk wordt het op dinsdag in de vooravond geprogrammeerd. Doorgaans is dat kort voor aanvang van een volgende commissievergadering. Fracties en raadsleden krijgen in dit programma afwisselend de gelegenheid hun (fractie-)standpunt naar voren te brengen over actuele politieke thema's. Dat gebeurt hoofdzakelijk via telefonische interviews en eventueel studiogesprekken. Dit programma hoeft van de gemeente niet live te zijn. Ook hier betaalt de gemeente circa 50% van de kosten, oftewel 450 euro per keer.

Zendtijd voor raadsfracties
Elk raadslid krijgt maandelijks de gelegenheid om een zelfgemaakt spotje van 2 minuten drie keer uit te zenden (verspreid over dagen en dagdelen) op Radio Alkmaar Lokaal in de ´Zendtijd voor raadsfracties'. Het spotje kan desgewenst maandelijks ververst worden. Raadsleden moeten zelf het script schrijven, maar krijgen technische assistentie van Radio Alkmaar Lokaal bij het opnemen hiervan. Echter, per maand kan een fractie voor al haar fractieleden tezamen maximaal een uur hierop een beroep doen. Daarom worden fracties aangemoedigd hun zendtijd te benutten voor één spotje per fractie. Voor het beschikbaar stellen van de zendtijd en de technische assistentie betaalt de gemeenteraad maandelijks 425 euro.

Algemeen belang
In de overeenkomst wordt gesteld dat het algemeen belang ermee is gediend dat de Alkmaarders beter en vaker kennis kan nemen van gemeentelijk beleid, standpunten van raadsleden, politieke discussies en (stads-)debatten. Daarmee worden zij in staat gesteld zich zelfstandig een oordeel te vormen. Daarnaast kan het de deelname van Alkmaarders aan de politieke discussies bevorderen en draagt het bij aan de openbaarheid. De gemeenteraad wil dit via de lokale radio bevorderen en stimuleren. Omnibusonderzoek uit 2003 van de gemeentelijke afdeling Onderzoek en Statistiek wees uit dat 60% van de Alkmaarders de lokale zender kent. Ruim 14.000 Alkmaarders luisteren soms, regelmatig of vaak naar Radio Alkmaar Lokaal. 71% van de ondervraagden zegt de voorkeur te geven aan nieuws en actualiteiten.

Persvrijheid en redactionele onafhankelijkheid Radio Alkmaar Lokaal De gemeente-raad wenst de redactionele onafhankelijkheid en persvrijheid van Radio Alkmaar Lokaal zwart-op-wit te garanderen. De eindverant-woordelijkheid voor programmering en programmaformules blijft bij Radio Alkmaar Lokaal, behalve rond de ´Zendtijd voor Raadsfracties´. Hier hebben de raadsleden het laatste woord over het spotje. Voor de twee praatprogramma´s komt een keer per kwartaal een redactiecommissie bijeen met vertegenwoordigers van de griffie en de radioredactie. Zij toetsen of alle afspraken goed worden nagekomen. Landelijke richtlijnen schrijven dit voor.

De gemeenteraad gaat niet betalen voor live-uitzendingen van raads- of commissievergaderingen. Het blijft een vrije keuze van Radio Alkmaar Lokaal om hiermee te stoppen of door te gaan.


---


Noot voor de redactie (