Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Smits over bijkomende kosten opgelegd door zorginstellingen bovenop de AWBZ-bijdrage.
(2040500380)

1
Bent u bekend met het feit dat steeds meer AWBZ-instellingen extra kosten (zoals wasserijkosten, de kapper en andere verzorgingskosten), naast de AWBZ eigen bijdragen, bij bewoners in rekening brengen voor tal van diensten die al dan niet door de bewoners worden afgenomen? 1)

1
In een AWBZ-instelling betaalt de cliënt maandelijks een inkomensafhankelijke eigen bijdrage, waarna de cliënt nog een bedrag over houdt om zelf te besteden. Bij opname in een instelling heeft de cliënt recht op de AWBZ-aanspraak. Daarnaast zijn er ook producten en diensten in een instelling waar de cliënt zelf voor kan kiezen, maar waar de cliënt dus ook zelf voor moet betalen. In het algemeen geldt dat de cliënt kosten voor o.a. normale haarverzorging en het wassen van onder- en bovenkleding, zoals ook het geval is voor mensen die thuis wonen, zelf moet betalen. Onder bepaalde voorwaarden zijn uitzonderingen mogelijk. De zaken waar de cliënt volgens de AWBZ recht op heeft zonder extra bij te betalen, staan vermeld in de zogenaamde Groene Lijst van het College voor zorgverzekeringen. Producten en diensten die niet onder de wettelijk geregelde verstrekkingen vallen, zijn een aangelegenheid van de instellingen zelf. Over deze niet wettelijk geregelde producten en diensten en de kosten daarvan dient de instelling de cliënt te informeren. De keuze is vervolgens in principe aan de cliënt om wel of geen gebruik te maken van deze aanvullende producten en diensten.

2
Vindt u het redelijk dat bewoners van AWBZ-instellingen die na afdracht van hun eigen bijdrage voor de AWBZ een zeer beperkt budget overhouden, ook extra bijdrage moeten betalen via omslagregelingen voor diensten die zij niet ontvangen of voor diensten welke tot de normale verpleegkosten horen?

2
In mijn antwoord op vraag 1 heb ik aangegeven dat de kosten in AWBZ-instellingen die wel en niet onder de wettelijk geregelde verstrekkingen vallen, zijn afgebakend. Ik vind het in principe redelijk dat bewoners betalen voor extra producten en diensten die niet onder de wettelijk geregelde verstrekking vallen. Hierover dienen de AWBZ-instelling en bewoners onderling wel afspraken te maken.
Als bewoners vinden dat er onterecht kosten in rekening zijn gebracht dan zullen zij daar de AWBZ-instelling zelf of de cliëntenraad op moeten aanspreken.

3
Is het u bekend dat voor bijvoorbeeld de wasserij, koffie, thee en persoonlijke verzorging in instellingen zeer verschillende bedragen worden berekend en dat deze bedragen het resultaat zijn van onderhandelingen tussen cliëntenraden en directies?

3
Ja.

4
Verdient het niet de voorkeur dat u, op basis van NIBUD-normen (bijvoorbeeld niet meer dan 108,00 per jaar voor de wasserij), een lijst opstelt en dat kenbaar maakt aan cliëntenraden en directies?

4
In mijn antwoord op vraag 1 heb ik aangegeven dat producten en diensten die niet onder de wettelijk geregelde verstrekkingen vallen een aangelegenheid van de instellingen zelf zijn. De cliëntenraad kan als overlegpartner van de instelling een belangrijke rol spelen welke aanvullende producten en diensten de instelling levert en wat de kosten daarvan zijn. In de praktijk worden de NIBUD-normen veelal meegenomen in de afspraken die hierover worden gemaakt.

5
Is het mogelijk dat zorginstellingen hoge kosten in rekening brengen voor verzorging, omdat deze instellingen zich genoodzaakt zien om extra inkomsten aan te boren als compensatie voor de efficiencykortingen die door dit kabinet zijn opgelegd?

5
Zoals hiervoor reeds aangegeven gaat het bij bijbetaling alleen om zaken die geen onderdeel zijn van de wettelijke aanspraken en in het algemeen valt verzorging onder de wettelijke aanspraken. Zie verder mijn antwoord op vraag 4.

1) Factuur zorginstelling aan cliënte over eerste kwartaal 2004. Brief van bureau voor rechtshulp namens cliënte aan zorginstelling, 2 juni jl. Brief van zorginstelling aan cliënte 4 mei jl.


---- --