Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave vrijdag 29 oktober 2004

* INTERNETOPLICHTERS AANGEHOUDEN
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het Wijkteam Oudehaven (district Rotterdam-Centrum) hield donderdagmiddag op de Glashaven twee Rotterdammers (18 en 22 jaar) aan, die even tevoren van twee 21-jarige Belgen enkele honderden euro's hadden ontvangen als aankoopbedrag voor door hen via internet bestelde handtelefoons. De beide Rotterdammers gingen er echter, na ontvangst van het geld, vandoor.
De politiemensen waren op de op de Scheepmakershaven plaatsvindende deal geattendeerd door een oplettende bewoonster en een schipper. De beide Rotterdammers werden voor nader verhoor en onderzoek in verzekering gesteld. Het bij hen aangetroffen geld werd in beslag genomen.


* MAN BIJ POGING BEROVING IN ZIJ GESTOKEN

BERKEL EN RODENRIJS - Donderdagavond om kwart over zeven werd in een fietstunneltje op de Rodenrijseweg een 61-jarige man uit Berkel en Rodenrijs in zijn zij gestoken. Het slachtoffer werd, toen hij op zijn fiets door het tunneltje reed, plotseling de weg versperd door twee mannen, die geld van hem eisten. De 61-jarige man was dat niet van plan en verweerde zich, waarbij hij door één van de mannen met een mes werd gestoken. Toen beide mannen vluchtten ging het slachtoffer hen nog achterna, maar raakte hen kwijt. Gezien zijn opgelopen verwondingen werd hij door ambulancepersoneel naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam vervoerd.
Door de recherche van het district De Noordhoek wordt een onderzoek ingesteld.


* VIJFTIG PROCENT SCORE BIJ (BROM)FIETSVERLICHTINGSCONTROLE

ROTTERDAM -Politiepersoneel van het Wijkteam Binnenrotte (district Rotterdam-Centrum) hield donderdagavond tussen kwart over acht en negen uur een (brom)fietsverlichtingscontrole op Blaak en Binnenrotte. In totaal werden 70 tweewielers gecontroleerd, waarbij één op de twee gecontroleerde berijders op de bon ging voor het onverlicht rijden. Tevens werden vijf bekeuringen voor andere feiten (rijden door rood en niet in het bezit van een bromfietscertificaat) uitgeschreven.


* BRAND NA SPELEN MET VUUR
ROTTERDAM - Vermoedelijk als gevolg van het spelen met vuur door een kind, brak er donderdagmiddag brand uit in de slaapkamer van een woning in de Johannes Brandstraat. De bewoners hadden de woning al eerder verlaten. De brandweer, die het alarm middelbrand maakte, had de brand snel onder controle. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.


* ACTIES ONTMANTELING HENNEPKWEKERIJEN
SCHIEDAM - Politiepersoneel van het district Schiedam stelde donderdagmorgen en -middag, naar aanleiding van anonieme tips, onderzoeken in woningen in de Boylerstraat, Van Marumstraat, Swabberdamsingel en Voltastraat, en in een bedrijfspand aan de Professor Kamerlingh Onneslaan in. Bij de acties werden in totaal 816 hennepplanten, 11,2 kilo henneptoppen en diverse apparatuur aangetroffen, in beslag genomen en later vernietigd. Personeel van ONS constateerde dat de voor de hennepkwekerijen benodigde stroom illegaal werd afgetapt en sloot in alle gevallen de elektriciteitsvoorziening af.
Twee mannen (25 en 47 jaar) werden respectievelijk in de woningen in de Boylestraat en Van Marumstraat, op grond van de Opiumwet, aangehouden en voor nader verhoor overgebracht naar het politiebureau. De 40-jarige eigenaar van de hennepkwekerij in de Voltastraat meldde zich even later aan een politiebureau.


* GEEN BUIT VOOR OVERVALLERS DANKZIJ BEWAKINGSCAMERA

ROTTERDAM - Donderdagavond om kwart over elf werd door vijf mannen, waarvan er één was gewapend met een vuurwapen, een overval gepleegd op een coffeeshop in de Schietbaanstraat. De overval werd echter in de zaak, waarop dat moment drie personen aanwezig waren, pijlsnel door het vijftal afgebroken, nadat zij een bewakingscamera zagen hangen. Zonder buit maakten zij zich uit de voeten.


* MALAFIDE SCHOORSTEENVEGERS AANGEHOUDEN
Naar aanleiding van diverse meldingen van bewoners in de wijk Oud-ROTTERDAM - Mathensse dat er malafide schoorsteenvegers, met torenhoge rekeningen voor hun werkzaamheden, actief waren, werden donderdag door politiemedewerkers van het Wijkteam Spangen/Mathenesse van het district Rotterdam-West een 21-jarige Rotterdammer en een 22-jarige man uit Arnhem aangehouden wegens oplichting. Het tweetal kwam bij een bewoner van de Grieksestraat hun geld (vijfhonderd euro) innen, voor werkzaamheden die zij eerder bij hem hadden verricht. De rekening stond echter totaal niet in verhouding tot de verrichte werkzaamheden. Bovendien bleken onderdelen van cv-ketel moedwillig door het tweetal te zijn beschadigd, zodat deze direct door hen werden vervangen. De betreffende bewoner van de Grieksestraat meldde de politie dat de beide schoorsteenvegers hun geld kwamen ophalen, waarop het tweetal werd ingerekend. Beiden werden voor nader onderzoek naar meerdere door hen gepleegde oplichtingen in verzekering gesteld. Hun auto werd in beslag genomen.


* CONTROLE BIJZONDERE WETTEN
ROTTERDAM - De politie van het district Feijenoord-Ridderster heeft donderdagmiddag en -avond in samenwerking met de Vreemdelingendienst, Brandweer, UWV, Belastingdienst en Douane, negen panden in de wijk Bloemhof gecontroleerd. Onder meer konden enkele bedrijven niet de benodigde vergunningen tonen en een shoarmazaak werd gesloten vanwege het verlopen van de tijdelijke vergunning. Er werden drie illegaal in Nederland verblijvende personen aangehouden. De Douane nam 18 broeken in beslag in verband met de onduidelijke herkomst en liet een aanzienlijke partij sterke drank vernietigen.


* BROMFIETSCONTROLE
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Rotterdam-Centrum hield donderdagmiddag op het Tiendplein en 's avonds op het Kruisplein bromfietscontroles in het kader van Aanpak Scooter Overlast (ASO). Tussen drie en zes uur werden op het Tiendplein 20 en tussen zeven uur en half tien op het Kruisplein 25 bromfietsen en -scooters gecontroleerd, die door motorrijders naar de controleplaats waren gedirigeerd.
In totaal werden 63 bekeuringen uitgeschreven voor onder meer geen helm op, teveel vermogen, geen bromfietscertificaat, teveel geluid, technische gebreken, verkeersovertredingen en geen verzekering.


* STRAATROOF
SCHIEDAM - Donderdagmiddag deed een 23-jarige Schiedammer aangifte van het feit dat hij eerder op de dag op de Parkweg was beroofd. Het slachtoffer verklaarde dat hij bij het viaduct werd belaagd door twee mannen. Hij werd geslagen en raakte enige tijd buiten bewustzijn. In die tijd heeft men zijn paspoort, portemonnee en mobiele telefoon weggenomen.