Politie Limburg-Zuid


1. Limburg-Zuid

2. Stafbureau Communicatie

Datum ( vrijdag 29 oktober 2004

Kerkrade; pinpasdieven actief

Bij de politie in Landgraaf kwamen de afgelopen week twee meldingen binnen van mensen wiens pinpas gestolen was en waarmee binnen korte tijd geld van hun rekening werd geplunderd.

Zo merkte een 66-jarige inwoonster van Landgraaf afgelopen zondag 24 oktober 2004 dat zij een vreemde pinpas in haar beurs had waarmee zij 's-avonds bij een restaurant wilde betalen. De pas bleek geblokkeerd. In het postkantoor vernam zij dat deze vreemde pas in Roermond gestolen was. Met de pas van de Landgraafse werd in één dag bijna 2000 Euro van haar rekening geplunderd. Vermoedelijk werd de pas van de vrouw op vrijdag 22 oktober 2004 in een winkel in Landgraaf verwisseld.

Op maandag 25 oktober 2004 deed een 42-jarige inwoonster van Landgraaf ook aangifte van diefstal van haar pinpas. Zij had ontdekt dat onbekenden op 22 oktober 2004 haar op een listige manier de pas ontvreemd hadden. Bij een winkelcentrum vroeg een man haar een euromunt te wisselen voor 2 munten van 50 cent. Op het moment dat de vrouw haar beurs in de hand had, zag de man kennelijk kans de pinpas weg te nemen. Daarmee werd binnen een uur ruim 2300 euro gepind.

Aan de hand van de verklaringen van de twee aangeefsters en diverse getuige kan geconcludeerd worden dat waarschijnlijk een gezin hiervoor verantwoordelijk is. In beide gevallen bleek dat een oudere man en een vrouw met kind (( 2 jaar) en twee jonge mannen van rond de 22 jaar zich in de buurt van de slachtoffers ophielden.

In het tweede geval was het de oudere man die om het wisselgeld vroeg en werden de vrouw met kind en de twee jongens ook in de buurt gezien. Men wist te vertellen dat de jongens druk in de weer waren met winkelwagentjes. In het eerste geval signaleerde men dezelfde groep in de winkel en zal de wisseling van de pinpas bij het afrekenen aan de kassa gebeurd zijn. Volgens de beschrijvingen van de personen, die hiervoor in aanmerking komen, gaat het om vermoedelijk zigeunertypes, die een onbekende taal spraken. De dieven bleken op 19 oktober 2004 ook in Limburg Noord actief te zijn geweest en inmiddels onderzoeken rechercheurs in beide regio's deze diefstallen.

De politie wil iedereen waarschuwen alert te zijn tijdens het gebruik van de pinpas.

Wijlre; hennepplantage ontruimd

De politie heeft donderdag 28 oktober 2004 in Wijlre een hennepplantage aangetroffen en ruim 26 kilo hasjiesj.

Naar aanleiding van meldingen van buurtbewoners en onderzoek van de wijkagent beschikte de politie over voldoende aanwijzingen dat er een hennepplantage zou zijn in een woning aan de Pastoor van Schulpenstraat in Wijlre. Daarom deed de politie daar omstreeks 10.00 uur een inval en trof in de inpandige garage een in werking zijnde plantage van ruim 400 planten aan. Bovendien werd ruim 26 kilo hasjiesj gevonden. Met de elektriciteit bleek geknoeid. Er bleek niemand in de woning aanwezig te zijn en de politie stelt een nader onderzoek in naar de eigenaar van de plantage en de hasjiesj. De plantage werd ontruimd en de softdrugs werden in beslag genomen.

Maastricht; inbreker slaat met koevoet

Donderdag 28 oktober 2004 werd een inbreker in Maastricht betrapt en sloeg de bewoner met een koevoet in het gezicht.

Omstreeks 19.45 uur kwam de 50-jarige inwoner van Maastricht bij zijn woning aan de Kasteel Walburglaan. Hij zag hoe een onbekend gebleven man met een koevoet aan de achterzijde van de woning aan het kozijn van een raam aan het wrikken was. De Maastrichtenaar pakte de man vast om hem tegen te houden. De inbreker rukte zich echter los en sloeg de man met de koevoet in het gezicht en vluchtte vervolgens. Gelukkig veroorzaakte de klap slechts een kleine wond. De aangever raakte de dader tijdens de achtervolging kwijt en deed vervolgens aangifte bij de politie. Deze heeft een goed signalement van de dader gekregen en hoopt hem spoedig te kunnen aanhouden.

Sittard-Geleen; politieauto zwaar beschadigd

Donderdag 28 oktober 2004 rukte een patrouille uit naar een vermeende boerderijbrand in Born. Op de Urmonderbaan zag een automobilist niet dat hij door de politieauto ingehaald werd en ging plotseling naar de linkerrijstrook. Er restte de politieman niets anders dan een noodstop te maken om een aanrijding te voorkomen. Door deze manoeuvre schoot de surveillanceauto de middenberm in en kwam tegen een boom tot stilstand. Niemand raakte gewond maar de politieauto raakte wel zwaar beschadigd. Niet de boerderij maar een keet aan de Holtum Noordweg in Born bleek in brand te staan en kon niet meer gered worden. Of hier opzet in het spel was is niet meer na te gaan.

Internet: www.politie.nl/limburg-zuid
E-mail: communicatie@limburg-zuid.politie.nl

---- --