Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl

Website referendumeuropesegrondwet.nl geopend

Den Haag, 29 oktober 2004 - Na de ondertekening van het Europees grondwettelijk verdrag vandaag in Rome is de website referendumeuropesegrondwet.nl geopend. De site geeft informatie over de hoofdlijnen van het verdrag, over de werking van het mogelijke referendum hierover en tal van links naar andere relevante websites.

In Nederland wordt waarschijnlijk een referendum gehouden over de goedkeuring van het Europees grondwettelijk verdrag voor het Koninkrijk der Nederlanden. Naar verwachting - de Eerste Kamer moet nog akkoord gaan met de wet hiervoor - gebeurt dit in mei of juni 2005. Nederland is één van de ongeveer tien EU-lidstaten die een referendum houden.

Om burgers, gemeenten en andere betrokkenen te informeren over de gang van zaken bij het referendum is vandaag de website geopend. Vandaag hebben regeringsleiders, staatshoofden en ministers van Buitenlandse Zaken in Rome het Europees grondwettelijk verdrag ondertekend. Dit nieuwe verdrag moet uiterlijk 1 november 2006 door alle 25 lidstaten geratificeerd zijn, wil het in werking kunnen treden. De site is een onderdeel van de site van het ministerie van BZK, dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van het referendum.

In aanvulling op de website start begin december het voorlichtingsbureau voor het referendum. Speciaal voor gemeenten is er een mogelijkheid zich te abonneren op een nieuwsbrief voor actuele informatie; gemeenten spelen namelijk een belangrijke rol in de organisatie van het referendum over het Europees grondwettelijk verdrag.

Noot voor de redactie,