ABN AMRO

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Vereniging VNO-NCW en ABN AMRO

Allochtone ondernemers zijn belangrijk voor toekomst welvaart

Den Haag, 29 oktober 2004 - De opkomst van het etnisch ondernemerschap heeft een vernieuwend effect op de Nederlandse economie. 'Allochtone ondernemers zijn ondernemers van de toekomst. Voor onze toekomstige welvaart zijn we in belangrijke mate afhankelijk van de slagingskansen van deze groep ondernemers', zo stelt VNO-NCW-voorzitter Jacques Schraven vandaag tijdens een congres over etnisch ondernemerschap, georganiseerd door VNO-NCW i.s.m. ABN AMRO.'De ambitie om een eigen bedrijf te beginnen is bij allochtone groepen vaak groter dan bij de autochtone bevolking'.

Jan Peter Schmittmann, ceo ABN AMRO Nederland, tijdens het symposium: 'Het aantal ambitieuze, succesvolle allochtone ondernemers (nieuwe ondernemers) is de laatste paar jaar enorm toegenomen. ABN AMRO wil ook graag huisbank zijn van deze ondernemers. Met het congres 'Het nieuwe Ondernemen' willen we een brug slaan tussen ABN AMRO en deze succesvolle groep nieuwe ondernemers'.

VNO-NCW zal zich de komende jaren sterk maken voor het stimuleren en professionaliseren van het etnische ondernemerschap. De benadering van deze ondernemers moet uit de welzijnssfeer worden gehaald en ze moeten de mogelijkheid krijgen over te schakelen van kleinschalig naar grootschalig ondernemerschap. Deze professionalisering kan onder meer worden bereikt door een grotere deelname van de nieuwe ondernemers aan ondernemersnetwerken. Samenwerking tussen ondernemers leidt tot kennisuitwisseling, professionalisering en gezamenlijke belangenbehartiging. Ook participatie in franchise en winkelketens wordt hierdoor gestimuleerd, waardoor ondernemen op A-locaties en in alle sectoren van de Nederlandse economie voor etnische ondernemers toegankelijker wordt.

Nederland kent op dit moment ruim 120.000 allochtone ondernemers. Zij zijn steeds vaker actief in zakelijke dienstverlening en leveren hoogwaardige producten. De overname van bedrijven van de babyboomers, waarvan er de komende jaren naar schatting 100.000 hun bedrijf zullen beëindigen, zal in belangrijke mate afhankelijk zijn van het ondernemerschap onder het allochtone bevolkingsdeel.

04/14.531/Br
---