Ingezonden persbericht


De Derde Kamer argwanend over inzet defensie in ontwikkelingslanden

"Liever geld voor scholen dan geld voor bommen"

Den Haag, 29 oktober 2004 - De inzet van defensie ten behoeve van de veiligheid in ontwikkelingslanden stuit op argwaan bij De Derde Kamer, het schaduwparlement voor duurzame ontwikkeling en internationale samenwerking. Vooral de angst dat het budget voor ontwikkelingssamenwerking wordt gebruikt voor militaire doeleinden bracht De Derde Kamer er vanmorgen toe een voorstel van deze strekking met ruime meerderheid af te wijzen. DDK sluit vandaag haar parlementaire jaar af in aanwezigheid van onder andere Minister Kamp van Defensie, verschillende Tweede-Kamerleden en ambassadeurs uit onder andere Zambia, Pakistan en Brazilië.

Minister Kamp gaf vanmorgen, tijdens de opening van de zitting van De Derde Kamer aan dat het doel van militaire interventie in ontwikkelingslanden is om veiligheid en rust creëren, om zo economische voortgang te stimuleren. Derde-Kamerlid Camillo Villa uit Colombia: "Onze kritiek spitst zich toe op twee elementen. Ten eerste de angst dat een groot deel van het ontwikkelingsbudget hierdoor besteed zal worden aan militaire interventies."Ten tweede wijst Sanchez op "de allergie in ontwikkelingslanden richting militairen die voor velen nog steeds gelijk staan aan militaire onderdrukking."

Het verzet tegen het voorstel voor militaire inzet bij brandhaarden zoals in de regio Darfur, werd geleid door 'de zuidelijke' Derde-Kamerleden, afkomstig uit ontwikkelingslanden. Farah Karimi, Tweede-Kamerlid voor Groen Links probeerde in het debat te bemiddelen tussen het idealisme van de westerse landen ten opzichte van het pragmatisme van de zuidelijke leden: "Toch vind ik dat we hier conflictpreventie centraal moeten stellen, maar de militaire hulp moet echter wel onpartijdig zijn."

Eerste-Kamerlid Middelkoop constateert: "We kunnen concluderen dat de perceptie over militairen in ontwikkelingslanden totaal anders is dan bij ons."Ook het voorstel voor de oprichting van een 'wereld vredesleger' werd afgewezen door De Derde Kamer. Minister van Ardenne maakte afgelopen woensdag in Europees verband bekend dat Europese Ministers van defensie zich in gaan zetten voor het blussen van brandhaarden in ontwikkelingslanden. De voorstellen voor verbetering van beleid voor ontwikkelingssamenwerking worden aanstaande maandag aangeboden aan de Vaste Kamercommissie voor buitenlandse zaken van de Tweede Kamer.

Kijk voor actueel beeldmateriaal op:
http://www.persinfo.nl/upload/1099046314

Over De Derde Kamer
Sinds 2003 kent Nederland naast de Eerste en de Tweede Kamer ook een Derde Kamer. De Derde Kamer is een initiatief van de NCDO (Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling). De Derde Kamer is een schaduwparlement dat zich bezig houdt met internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling. 150 vrijwilligers, waarvan dertig uit ontwikkelingslanden, zetten zich in voor een beter Nederlands beleid op dit gebied.

De Derde Kamer heeft ten doel om aandacht te vragen voor internationale samenwerking, zowel onder Nederlandse politici als onder het brede publiek. De Derde Kamer is er voor betrokken burgers met een uitgesproken mening over ontwikkelingssamenwerking. De 150 leden maken vernieuwende voorstellen die tevens uitvoerbaar zijn. De Derde Kamer weet zich gesteund door een aantal ambassadeurs, onder meer door de heer Ruud Lubbers, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties.

Ook de Europese politiek speelt een grote rol in Derdewereldlanden. Veel beslissingen die in Brussel worden genomen hebben directe gevolgen voor de economie in die landen. Veel Nederlanders hebben echter weinig zicht op de Europese politiek of de invloed daarvan op de wereldpolitiek.



Ingezonden persbericht