Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

29 oktober 2004

Helft vuurwerkopslagen voldoet niet aan veiligheidseisen

De helft van de vuurwerkopslagbedrijven voldoet nog niet aan de veiligheidseisen uit het Vuurwerkbesluit. De VROM-Inspectie roept daarom alle gemeenten, provincies en politiekorpsen op de komende maand consumentenvuurwerkopslagplaatsen te controleren. Voldoen de bedrijven niet aan het Vuurwerkbesluit, dan mag geen vuurwerk worden opgeslagen èn verkocht. Deze oproep is afgestemd met het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het OM. Daarnaast heeft de VROM-Inspectie een brief geschreven aan de brancheorganisatie van importeurs en andere leveranciers van vuurwerk. Leveren zij vuurwerk aan bedrijven die niet voldoen aan het Vuurwerkbesluit, dan riskeren zij strafrechtelijk optreden.

Sprinklers

Uit een inventarisatie van de VROM-Inspectie blijkt dat ruim 40% van kleine vuurwerkverkooppunten op grote schaal de sprinklereisen uit het Vuurwerkbesluit overtreden. Het gaat hier om bedrijven met een opslag van minder dan 10.000 kilo consumentenvuurwerk. Sprinklerinstallaties zijn belangrijk voor de veiligheid van vuurwerkopslagen. In Nederland zijn momenteel zo'n 1900 vuurwerkverkooppunten. Daarnaast bleek dat meer dan 75% van de 34 vuurwerkbedrijven met meer dan 10.000 kilo consumentenvuurwerk of theatervuurwerk eveneens niet aan de veiligeheidseisen uit het Vuurwerkbesluit voldeden. Het gaat hier vaak ook om het afwezig zijn van een goedgekeurde sprinklerinstallatie.

Vuurwerkbesluit

De vuurwerkramp in Enschede heeft onder meer geleid tot het opstellen van het Vuurwerkbesluit. Het besluit is in maart 2002 in werking getreden en stelt strengere eisen stelt aan de opslag van vuurwerk. De branche heeft hierna 2,5 jaar de tijd gekregen om vervolgens aan de veiligheidseisen te voldoen.

Meer info

Download de brief van de VROM-Inspectie aan de Branchevereniging Consumentenvuurwerk (pdf, 11 KB) Download de brief van staatssecretaris Van Geel aan de Tweede Kamer (pdf, 12 KB) Download de brief van de VROM-Inspectie aan gemeenten en provincies (pdf, 23 KB)

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18744 )