VASTGOED BELANG
http://www.vastgoedbelang.nl

Helft gemeenten geeft ruimte voor investeringen

Helft gemeenten geeft ruimte voor investeringen door particuliere verhuurders

Dit is één van de conclusies uit een schriftelijke enquête onder wethouders Volkshuisvesting in Nederland.
De enquête is gehouden naar aanleiding van de afspraken, die de minister van VROM, mevrouw Sybilla Dekker, wil maken met de particuliere sector over nieuwbouw van huurwoningen en de inzet in de stedelijke vernieuwing.
De uitkomsten van de enquête worden door de heer dr. D.K.J. Tommel, voorzitter van Vastgoed Belang (de vereniging van particuliere verhuurders) aangeboden aan de minister van VROM tijdens het Vastgoed Kasteel Congres wat georganiseerd wordt door Vastgoed Belang en vandaag plaatsvindt in het Jachtslot Mookerkeide te Molenhoek (bij Nijmegen).

Veel van de grondposities in de uitbreidingsplannen van de gemeenten zijn al ingenomen door corporaties en ontwikkelaars. Slechts 30% van de gemeenten wil, dat particuliere verhuurders tot 2007 (155) huurwoningen realiseren in uitbreidingsgebieden en 365 woningen van 2007 tot 2010.

Veel meer gemeenten hechten aan een bijdrage van particuliere verhuurders aan nieuwbouw van huurwoningen binnen het bestaande stedelijke gebied.
Vijftig procent van de respondenten geven tezamen tot 2007 een investeringsopgave aan van 948 woningen. De meeste van de negatief reagerende gemeenten zoekt weer liever de samenwerking met corporaties en ontwikkelaars.
Die voorkeur bestaat ook bij de investering in ouderen- en studentenwoningen.
Slechts 30% van de respondenten ziet hierbij een taak voor particuliere investeerders/verhuurders.

Vastgoed Belang meent, dat er nog veel werk verzet moet worden om gemeenten te overtuigen van de ontwikkelkracht van de particuliere sector.
Particuliere investeerders klagen niet over onrendabele toppen, zoals de corporaties.

Vastgoed Belang, de Nederlandse Vereniging van Beleggers en Eigenaren, behartigt de belangen van de particuliere verhuurders. Zij heeft circa 9.000 leden. In totaal verhuren particuliere verhuurders ongeveer 450.000 woningen en zijn daarmee de tweede partij in Nederland. Daarnaast beleggen particulieren in kantoren, winkels en bedrijfsruimten.