Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
29 oktober 2004

WAO-PREMIE GAAT OMLAAG

De premie die werkgevers betalen om hun werknemers tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren gaat per 1 januari 2005 met gemiddeld 0,4 procentpunt naar beneden. De ministerraad heeft op voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met een verlaging van de WAO- premies van 7,65 procent naar 7,25 procent, zoals al bij het opstellen van de begroting bekend was.

Ten opzichte van de SZW-begroting 2005 vindt een verschuiving plaats tussen de zogeheten gedifferentieerde premie en de basispremie. De basispremie financiert de uitkeringen van alle mensen die langer dan vijf jaar (vanaf 2005 vier jaar) in de WAO zitten. Met de gedifferentieerde premie worden de uitkeringen betaald van de mensen die de laatste vijf jaar (vanaf 2005 vier jaar) in de WAO zijn gekomen. Werkgevers betalen een hogere premie naarmate ze meer WAO'ers hebben. De gedifferentieerde premie valt op advies van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen 0,45 procentpunt lager uit en komt daarmee op 1,65 procent. Om de lasten voor de werkgevers gelijk te houden verhoogt het kabinet tegelijk de basispremie met 0,45 procentpunt tot 5,6 procent. Per saldo blijft dus sprake van verlaging van de WAO-premies met in totaal 0,4 procentpunt.

Deze premiedaling komt vooral doordat werkgevers vanaf 1 januari 2004 bij ziekte van hun werknemers het loon twee jaar in plaats van een jaar door moeten betalen. Mensen komen nu pas na twee ziektejaren in aanmerking voor de WAO. Dit leidt tot minder WAO'ers en dus lagere uitkeringslasten. Daarnaast draagt de premiedaling bij aan de afbouw van de vermogensoverschotten in de WAO-fondsen.

RVD, 29.10.2004