Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
29 oktober 2004

BUITENLANDSE VOETBALLERS OP PROEF

Buitenlandse voetballers mogen onder voorwaarden maximaal vier weken zonder tewerkstellingsvergunning bij een Nederlandse club spelen. Zij mogen in die weken alleen deelnemen aan proeftrainingen en oefenwedstrijden. De voetballer moet minimaal 17 jaar oud zijn. Dit heeft de ministerraad besloten op voorstel van staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Een tewerkstellingsvergunning is verplicht voor iedereen die in Nederland wil werken en die afkomstig is uit een land buiten de Europese Unie.

De ontheffing is overeengekomen met vertegenwoordigers van het betaald voetbal. Het is voor een club van belang om te kijken hoe een speler in het team presteert, voordat de club een contract sluit. Bij de ontheffing gaat het om het testen van spelers zonder dat er sprake is van salaris. Een onkostenvergoeding is wel toegestaan. De afspraken moeten vooraf op schrift zijn vastgelegd. Voor wedstrijden met een officieel karakter blijft een tewerkstellingsvergunning nodig. Het gaat bijvoorbeeld om wedstrijden van de nationale en internationale competitie. Voor een tewerkstellingsvergunning is een contract tussen club en speler noodzakelijk. Een van de voorwaarden voor het verkrijgen van een vergunning is dat het salaris wordt betaald dat gangbaar is in de sector.

Ook heeft de ministerraad bepaald dat slachtoffers, aangevers en getuigen van mensenhandel die legaal in Nederland verblijven tijdelijk zonder tewerkstellingsvergunning aan de slag mogen. Deze groep mag zonder vergunning werken zolang het strafrechtelijk onderzoek en de vervolging duurt. Dit kan twee tot drie jaar in beslag nemen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.

RVD, 29.10.2004