Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
29 oktober 2004

STAGES VERGROTEN KANSEN VAN WERKLOZE JONGEREN OP ARBEIDSMARKT

Jongeren tot 23 jaar die een werkloosheidsuitkering hebben, mogen bij wijze van experiment stage lopen met behoud van de uitkering. Het gaat hierbij om Jongeren Ontwikkelings- en ervaringsPlaatsen, de zogeheten JOP-stages. Deze stage moet de kansen van de jongeren op de arbeidsmarkt vergroten en kennis en vaardigheden instandhouden. De ministerraad heeft met dit experiment ingestemd op voorstel van minister De Geus en staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Bij een JOP-stage, die maximaal drie maanden duurt, moet minimaal twaalf uur per week worden gewerkt. Een jongere met een WW-uitkeringen mag twee keer per jaar stage lopen met behoud van de uitkering. De werkgever mag de jongere een bonus van 450 euro betalen. Deze bonus wordt niet verrekend met de uitkering.

Aanleiding voor het experiment zijn positieve ervaringen met de JOP-stage voor jongeren met een bijstandsuitkering. De stages zijn een initiatief van de werkgeversorganisatie VNO-NCW in samenwerking met de Taskforce Jeugdwerkloosheid die opgericht is ter bestrijding van de jeugdwerkloosheid.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad. De regeling gaat begin 2005 in. Het UWV kan nu alvast beginnen met het selecteren van jongeren die voor een JOP-stage in aanmerking komen. Het experiment duurt tot 1 januari 2007.

RVD, 29.10.2004